Dr. Diószegi Judit

Dr. Diószegi Judit

pszichiáter
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Szívprobléma-Pánikbetegség, depresszió?

Kedves Kérdező! Szapora pulzust, szívtájéki panaszokat, melegség érzése, izzadás, fulladás érzés jelentkezhet pánikroham esetén. Hízás lehet depresszió következménye. De mivel testi panaszokról van szó, ezért először mindenképpen szükséges az organikus háttér kizárása. Mivel sokféle panaszt említ, ezért ez magában foglalja a kardiológiai, tüdőgyógyászati-allergológiai, hormonális, anyagcsere eltérésekre utaló laborvizsgálatokat is. Ismét fel kellene keresnie háziorvosát, aki ha szükséges tovább küldi egyéb szakrendelésekre. Magas vérnyomást a pajzsmirigy működés zavarán kívül okozhat mellékvese, mellékpajzsmirigy hibás működése is, amely szintén hormonális eltéréseket okoz. Magasabb dyastoles vérnyomás értéket okozhat a pajzsmirigy alulműködése, ezért ezt ismét ellenőrizni kellene.

Izgulás legyőzése, magas vérnyomás

Kedves Kérdező! A leírt panaszok valóban utalhatnak pánikrohamra, melyet bizonyos helyzetek váltanak ki. Lehetséges a szociális, vagy egyéb fóbia (bizonyos tárgyak, egyéb helyzetek, bezártság stb.) Ennek e betegségnek a kezelése antidepresszáns gyógyszerek, szükség esetén szorongáscsökkentőkkel kiegészítve és/vagy pszichoterápia. Viszont a diagnózis felállítása előtt szükséges a testi háttér kizárása, melyhez viszont kell az orvosi vizsálat. Hatékony pszichoterápiás technikák is léteznek a kezelésre, de az, hogy ez önmagában elég-e a kezdetektől (mivel hosszan alakul ki a hatása) , szitén egy állapotfelmérés után dönthető el. Pszichoterápiát végezhet pszichológus is, aki nem orvos, talán ebben az esetben nyugodtabban tudna megjelenni. Ez a szakember beszélget, nem mér vérnyomást, nem végez orvosi vizsgálatokat. Előtte telefonon is tudnak röviden beszélni, időpontot egyeztetni. Ő el tudja dönteni, hogy elkerülhető-ea gyógyszeres kezelés. Valamilyen szakember közreműködése (pszichológus vagy pszichiáter, illetve háziorvos a testi háttér kizárására) szükséges.

Valami baj van a fejemmel

Kedves Kérdező! Mindenképpen indokolt pszichiáter felkeresése. Részletes vizsgálatra lenne szükség. Felmerülhet a kényszergondolat, kényszercselekvés lehetősége. Mely szerint visszatérő gondolatai vannak, melyeket nem tud megállítani, illetve bizonyos cselekvéseket ismételnie kell. De nem kizárt, hogy felgyorsult gondolkodásról, vagy hirtelen be-be törő gondolatmenetekről beszélünk, a leírás kevés a pontos diagnózishoz, többféle kórkép is felmerülhet. A kezelés legtöbb esetben valamilyen gyógyszeres terápia, pszichoterápiával kiegészítve (ez diagnózistól függ, hogy alkalmazható-e, illetve milyen típus lehet hatásos) . Keressen fel pszichiátert.

Mellkasi fájdalmak

Kedves Kérdező! A pánikbetegség szakszerű kezelése antidepresszáns gyógyszerek és szükség esetén kezdetben szorongáscsökkentők (pl.Frontin) , illetve emellett pszichoterápia. A pontos diagnózist pszichiáter tudja felállítani, illetve elkezdeni a megfelelő kezelést. Pszichiátriai rendelés a legtöbb nagyvárosban működik, de megyeszékhelyeken mindenképpen. Az általános ambulanciára nem szükséges beutaló, de az adott helyen érdemes először telefonon érdeklődni, van-e esetleg várólista. Azonban először szükséges testi kivizsgálással kizárni a sokféle mellkasi és egyéb testi panaszok hátterét, ehhez viszon háziorvosi vizsgálat szükséges, ahol részleteznie kell aktuális tüneteit. Háziorvos bármikor szabadon válthat. Kiválaszt egy másik orvost, nála jelzi, hogy szertne hozzá átjelentkezni, ott pedig aláírásával is nyomatékosítja azt. A többi lépést a választott orvos rendezi.

Félek a skizofréniától

Kedves Kérdező! Aktuális állapotát és a pontos diagnózist kezelőorvosa tudja legpontosabban megállapítani. Igaza van orvosának a leírt tünetek depresszióban jelen vannak. Egyébként elalváskor egészséges embereknél is jelentkezhet ún. "hipnagóg hallucináció". De hagnsúlyozom mégegyzsre diagnózisát a kezelőorvosa tudja felállítani.