Izgulás legyőzése, magas vérnyomás

Kedves Doktor Úr/Nő! Az utóbbi időszakban megszokott dolgok történtek velem, csak úgy érzem elhatalmasodott rajtam, és így iszonyatosan élek meg helyzeteket. Kis korom óta izgulós vagyok, képes vagyok bármin izgulni. 2009 nyarán történt egy baleset velem, eltörött a bokám melyet műtöttek is. Ekkor történt velem valami. A felépülés után sokkal jobban rám törtek ezek az izgulások, ekkor szívdobogás, hideg verejték, ájulás érzet tört rám. 2010 júniusában újabb műtétre került sor (lemezt, és csavarokat vettek ki a bokámból) ami után még jobban elhatalmasodott rajtam az izgulás. Amatőr zenész vagyok, és ebből kifolyólag nem tudok teljesíteni se már a színpadon, már kértem a vezetőt is, hogy ne adjon nekem szerepelni valót. Olyan szinten rám jön az izgulás, hogy szinte megbénulok. Nem tudok gondolkodni, azon jár az eszem, hogy mi rossz történhet velem, csak negatív dolgok jutnak eszembe. Tudom, hogy ezekkel felizgatom magamat és iszonyatos szívdobogás tör rám ilyenkor, a fülemben érzem a szívdobogást, szorít a mellkasom, felgyorsul a légzésem. Egyszerűen képtelen vagyok meggyőzni magamat, hogy nem történhet semmi rossz. Az utóbbi időben a nagy izgalmak után fejfájás tör rám, gondolom a megemelkedett vérnyomás miatt. A balesetemkor leszoktam a cigarettáról, amit 14 éves koromtól kezdve szívtam 6 éven keresztül és ennek következményeképpen a leszokás után felszedtem 25 kg. Most vagyok 2 méter magas és 132-135kg. Orvoshoz egyszerűen nem tudok elmenni, egy egyszerű munka alkalmassági vizsgálaton is majdnem rosszul lettem, mert annyira izgultam. 14 éves koromban elküldtek kivizsgálásra, mert a szűrésen kicsit magasabb vérnyomást mértek, de én tudtam, hogy izgultam. Rengeteg kivizsgálás után azt mondták minden rendben van. Volt rajtam 24 órás vérnyomásmérő, ultrahangok, röntgenek, de minden rendben volt. A második műtétemnél altattak, és éjszaka a kórházban rajtam volt az izgulás, és minden órában jöttek vérnyomást mérni: 150/90, 160/90, 170/100-as értékek. Másnap hazamehettem magamra tettem a mérőt és teljesen jó értéket mértem. Jelenleg úgy vagyok, ha vérnyomásmérőt látok egyből érzem a szívdobogást, a légzésem felgyorsul. Orvos láttán pedig az ájulás kerülget, képtelen vagyok orvoshoz fordulni. 21 éves vagyok, mindenféle helyzetben izgulok, tömegben rosszul érzem magam. Lehet a műtét egy traum volt számomra? Szociál fóbiás lennék, amelyet a műtét jobban kiváltott belőlem? Szívesen folytatnék a Doktorral további e-mail-ezést, ha van rá lehetőség, mert orvosi intézménybe se bírok szinte bemenni. Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Diószegi Judit válasza izgulás, pánik témában

Kedves Kérdező!

A leírt panaszok valóban utalhatnak pánikrohamra, melyet bizonyos helyzetek váltanak ki. Lehetséges a szociális, vagy egyéb fóbia (bizonyos tárgyak, egyéb helyzetek, bezártság stb.) Ennek e betegségnek a kezelése antidepresszáns gyógyszerek, szükség esetén szorongáscsökkentőkkel kiegészítve és/vagy pszichoterápia. Viszont a diagnózis felállítása előtt szükséges a testi háttér kizárása, melyhez viszont kell az orvosi vizsálat. Hatékony pszichoterápiás technikák is léteznek a kezelésre, de az, hogy ez önmagában elég-e a kezdetektől (mivel hosszan alakul ki a hatása) , szitén egy állapotfelmérés után dönthető el. Pszichoterápiát végezhet pszichológus is, aki nem orvos, talán ebben az esetben nyugodtabban tudna megjelenni. Ez a szakember beszélget, nem mér vérnyomást, nem végez orvosi vizsgálatokat. Előtte telefonon is tudnak röviden beszélni, időpontot egyeztetni. Ő el tudja dönteni, hogy elkerülhető-ea gyógyszeres kezelés. Valamilyen szakember közreműködése (pszichológus vagy pszichiáter, illetve háziorvos a testi háttér kizárására) szükséges.

Kérdés: 2011. január 19., 23:44; Megválaszolva: 2011. január 21., 09:32
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Szeparációs szorongás? Mit lehet...
Pánik vagy komolyabb?
Fejfájás - escitil?
Nyugtató vagy hangulatjavító
Mi állhat a háttérben?