Nőgyógyász téma

A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

Portré

Dr. Major Tamás orvosi hivatását az egyetem elvégzése után Európa egyik elismert, vezető egészségügyi intézményében, a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdte, dr. Lampé László professzor igazgatása alatt. A neves szakember azt vallja: egykori professzora vezetése során olyan szintű klinikai és tudományos munka folyt akkori munkahelyén, ami remek alapot teremtett a precíz, sokoldalú és a szinte maradéktalan szakmai ismeretek megszerzéséhez.

Dr. Deli Tamás

WEBBeteg

Dr. Deli Tamás, a WEBBeteg szülész-nőgyógyász szakértőjének önéletrajza.

Menopauza és nőgyógyászati vizsgálat

Oxygen Medical

Az ötvenedik életév különösen fontos egy nő életében: ekkor valószínűleg már találkozik a klimax tüneteivel. Dr. Demjén László, nőgyógyász, a korszak jelentőségéről és azokról a betegségekről beszélt, amelyeknek ekkortájt megnőhet a kockázata.

A policisztás ovárium szindróma (Infografika)

PCOS

Policisztás ovárium szindróma esetén a petefészekben egy vastag, kéregszerű bevonat képződik, ami megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést, ezáltal lehetetlenné válik a megtermékenyülés.

A PCOS Magyarországon a terméketlenség egyik vezető oka, a fogamzóképes nők 10-20%-ánál diagnosztizálható.

Ha az alábbi tünetek közül 2 teljesül, akkor PCOS-ről van szó:

 • Rendszerteln menzesz vagy peteérési zavar.
 • Ultrahangkép mutatja a policisztát.
 • A férfihormon túlsúlyban van.

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek:

 • vérzészavar,
 • peteérési problémák,
 • sok kis ciszta a petefészekben,
 • aknés, pattanásos bőr,
 • emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz,
 • terméketlenség,
 • megnövekedett szőrzet az arcon és a testen,
 • hajhullás, esetleg kopaszodás,
 • súlyproblémák, elhízás,
 • izzadékonyság,
 • alvászavar,
 • hangulatingadozás.

A PCOS kezelhető életmódváltással, egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással, valamint - ha szükséges - inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszer szedésével.

Nem voltam csodagyerek, így lettem orvos

WEBBeteg

Dr. Szalóczy Péter

Ötezer szülést levezető nőgyógyász, zenetudós, vitorlázó, író, novellista. Sokféle titulust aggathatnánk Dr. Szalóczy Péterre, ő mégis inkább unokáira és családjára a legbüszkébb. Egy kalandos élet összegzése - interjú.

Működési engedély nélkül praktizáló nőgyógyászokat büntetett meg az ÁNTSZ

MTI

Négy, működési engedély nélkül tevékenykedő nyíregyházi nőgyógyászt büntetett meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), az orvosoknak fejenként félmillió forint egészségügyi bírságot kellett fizetniük - közölte az ÁNTSZ csütörtökön az MTI-vel.

Mikor érdemes felvilágosítani a gyereket? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Kislányom 12 éves és nem szeretném, ha a barátnőitől szerezné meg a nemi élettel kapcsolatos (esetleg téves) ismereteit. Férfi, vagy női nőgyógyászhoz vigyem, ha már itt az ideje? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hogyan történik a terhesség megszakítása? - Az orvos válaszol

WEBBeteg

Hogyan működik az abortusz? Valamilyen nyilatkozatot, kérvényt kell aláírni?Altatással csinálják? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Fizetnek a nők a szülésért

Független Hírügynökség

Természetesnek veszik a nők, hogy hálapénzt fizetnek a szülésért az orvosnak. Az összegekről azonban nem szívesen beszél senki nyilvánosan - számolt be az RTL Híradó esti kiadása.

Rutinműtét után meghalt egy nő Szentesen

Független Hírügynökség

Egy nőgyógyászati beavatkozás után három héttel meghalt egy 31 éves fiatalasszony a szentesi kórházban. Az intézményben nyilatkozatstop van, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a haláleset körülményeit.