Dr. Bíró Krisztina

Dr. Bíró Krisztina

onkológus szakorvos
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Herén lévő daganat?

Kedves Érdeklődő! Amit leír az tipikusan az a tünet, amivel urológushoz érdemes fordulni. Az urológus tapintással vagy ultrahang vizsgálattal el tudja dönteni, hogy daganat vagy egyéb (nem rosszindulatú) elváltozás okozza-e a panaszát. Mivel a leírtak alapján nem zárható ki a rosszindulatú daganat, minél előbb fordul orvoshoz annál jobb. üdvözlettel: Dr.Biró Krisztina

Daganat? (Hererák)

Kedves Érdeklódő! A tünetek, amiket leírt nem típusosak heredaganatra. A heredaganat elsősorban, a herében tapintott kis csómóval kezdódik. Olykor az egész here megduzzad. Amennyiben ilyen tünetet észlel, keressen fel egy urológust! . Üdvözlettel: Dr. Biró Krisztina

Leiomyosarcoma

Kedves Mátyás! Mivel a here UH lelet alapján felmerül a heredaganat lehetősége, feltétlenül javasolnám hogy a lelettel együtt keressen fel egy urológust! remélhetőleg mégsem daganat, de nem árt az óvatosság. Ha mindkét here eltávolításra kerül akkor 3 havonta adott egyszeri hormoninjekcióval, a tesztoszteron szint fenntartható. Persze vannak injekció mentes módszerek is. Az izom és csontfájdalom, nem valószínű, hogy a hereeltávolítással összefügg. üdvözlettel: Dr. Biró Krisztina

Leiomyosarcoma

Tisztelt Éerdekődő! A nem a heréből, hanem a here környékéről kiinduló daganatok (paratesticularis daganatok) nagyon ritkák. A herezacskóban talált daganatok 7-10%-a. Felnőttekben ezek 75%-a az ondózsinórból indul ki. Ezek a daganatok lehetnek jóindulatuak (70%) , vagy rosszindulatuak (30%) . A jóindulatú daganatok általában lassan nőnek, a rosszindulatúak gyorsan, és inkább okoznak panaszokat. A rosszindulatú ondózsinór daganat 50-80 év közötti férfiaknál alakul ki elsősorban, ellentétben a heredaganattal ami 16-35 éves kor között gyakoribb. UH vizsgálattal nem lehet a jóindulatú daganatot a rosszindulatútól biztonsággal elkülöníteni. Bár a CT vagy az MRI vizsgálat közelebb visz a diagnózishoz, de biztos diagnózist semmilyen radiológiai vizsgálat nem ad, csak a szövettan. Bizonytalanság esetén mintavétel (tűbiopsza)segithet. Rosszindulatúság gyanúja esetén a csomót el kell távolítani. üdvözlettel: Dr. Biró Krisztina

Ez hererák?

Kedves Érdeklődő! A here visszértágulata (varikokele) a here egyik leggyakoribb betegsége. Elsősorban a baloldali herénél fordul elő, jobb oldalon sokkal ritkább. Panaszt gyakran nem is okoz, ha mégis, elsősorban állás közben tompa húzó fájdalmat. A fájdalom ritkán lehet éles is. A panaszok fizikai terhelésre, illetve a nap végére romolhatnak és lefekvéskor enyhülnek. Idővel a tágulat a vénákon fokozódhat, és a varikokele feltűnőbbé válik. Ha nem okoz panaszt, nem kell kezelni, viszont az esetek egy részében a spermiumtermelés romlásával járhat. Amennyiben a visszértágulat csökkent megtermékenyítő képességet okoz, műtéttel korrigálható. A tünetek amiket a kérdésében leír eléggé tipikusak here visszértágulatra. Nagyon megnyugtató hogy szakember is látta. A továbbiakban is a here rendszeres önvizsgálata javasolt. Ha új tünetet, esetleg keménységet, csomót észlel a heréjében keresse fel ismét az urológust, de pillanatnyilag nincs oka az aggodalomra. Üdvözlettel: Dr. Biró Krisztina