Ez hererák?

Tisztelt doktor úr/nő! 16 éves fiú vagyok és nagyon félek, hogy hererákom van. A probléma a következő. A bal herém mérete néha egy kicsit nagyobb mint máskor, főleg akkor amikor a herezacskóm össze van húzódva. Voltam 2 hónapja urológusnál ő akkor meg nézte "csak" kézzel és azt mondta, hogy "csak" herevisszerességem van a bal here körül de ezzel egyenlőre ne foglalkozzak mivel fekvő helyzetben vissza húzódik. Here UH-át nem csináltak. A heréim nem fájnak csak kicsi húzó érzés van ebben a nagy melegben de ezt mondta is doki, hogy majd lehet érezni fogom a visszér miatt, de ez a fájdalom igen csekély ha nem figyelek oda nem is érzem. Igen félek a rák miatt és utána olvastam, hogy milyen tünetekkel jár, nekem egyik sincsen éjszaka sem izzadok ebbe na nagy melegben sem. Olvastam, hogy ha hererák van akkor vagy megnövekszik a here vagy a felületén érezni valamit. Én a felületén nem érzek semmit meg ez a megnövekedés is csekély és nem állandó pár perces. Doktor úr/nő ne haragudjon a hosszas monológért de nagyon félek. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bíró Krisztina válasza here panasz témában

Kedves Érdeklődő!

A here visszértágulata (varikokele) a here egyik leggyakoribb betegsége. Elsősorban a baloldali herénél fordul elő, jobb oldalon sokkal ritkább. Panaszt gyakran nem is okoz, ha mégis, elsősorban állás közben tompa húzó fájdalmat. A fájdalom ritkán lehet éles is. A panaszok fizikai terhelésre, illetve a nap végére romolhatnak és lefekvéskor enyhülnek. Idővel a tágulat a vénákon fokozódhat, és a varikokele feltűnőbbé válik. Ha nem okoz panaszt, nem kell kezelni, viszont az esetek egy részében a spermiumtermelés romlásával járhat. Amennyiben a visszértágulat csökkent megtermékenyítő képességet okoz, műtéttel korrigálható.

A tünetek amiket a kérdésében leír eléggé tipikusak here visszértágulatra. Nagyon megnyugtató hogy szakember is látta. A továbbiakban is a here rendszeres önvizsgálata javasolt. Ha új tünetet, esetleg keménységet, csomót észlel a heréjében keresse fel ismét az urológust, de pillanatnyilag nincs oka az aggodalomra.

Üdvözlettel: Dr. Biró Krisztina

Kérdés: 2014. június 12., 17:10; Megválaszolva: 2014. június 13., 13:35
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Heresorvadással Covid oltás
Dudor herezacskón
Mitől lehet?
Hímvessző, gyulladt nyirok ér?
Gyakori vizelés