• ASCUS P3

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! P3-as lett a citológiám ASCUS. Tavaly jód negatiív területeket találtak, de akkor P2 volt az eredményem. Sok gyulladásom van, ami miatt egy gyakran kiújuló méhszájsebem is van. A citológiai szűrésnél nem x-elték be, hogy HPV. Mit jelent ez az erednény? Ilyen esetben a HPV-t nézték egyáltalán, vagy az orvosnak külön kérnie kell.? Mert az orvos szerint ha lenne vírus, akkor bejelölték volna. Ebben biztos szeretnék azonban lenni. Korábban volt már HPV vizsgálatom, akkor negatív volt. Nem élek nemi életet, de az orvos szerint ez nem jelent semmit., attól lehet HPV-m. Most kúpkúrán vagyok, utána 3 hónap múlva citológia. De addig is szeretnék megnyugodni, hogy esetleg kezdődő méhnyakrákom van? Üdv: V.A.

        Dr. Deli Tamás válasza a citológia témában

        Tisztelt V.A.! Az eredmény nagyon enyhe eltérést mutat, az esetek 68%-ában spontán, magától teljesen korrigálódik, leginkább előtte fennállt enyhe gyulladás okozza. Ritkán tovább romlik méhnyakrák irányában, de odáig sok (8-12) év telne el (ezért kellenek az ismételt szűrések, hogy az esetleges elváltozásokat időben lássuk), ha ismételten rossz a citológia, már egy évtizeddel a méhnyakrák kialakulása előtt eltávolításra kerül a kóros terület. Rutin citológia során is keresnek HPV-re gyanús jeleket, de specifikus HPV kimutatás nem történik. Az Ön által leírt esetben ez egyelőre nem is indokolt. Ne aggódjon, nincs rá oka. Üdvözlettel,


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 04., 13:01; Megválaszolva: 2010. október 11., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés