Citologia, Hpv, Cintec plus

Udvozlom Doktor Ur! Idei evben tobb kenetvetelem volt, mert december legvegen Ascus eredmenyt kaptam. Ezutan 6 hettel Hpv neghatarozas (51-es) majd 7, 5 het mulva P2-es citologia, 9 het mulva (junius 6) ujabb p2 citolgia tortent. Jovoheten Cintec plusos szuresre es ujabb hpv szuresre megyek. Erdeklodnek, hogy cintec plus vizsgalatot csak akkor csinalnak, utolag ha nem p1 vagy p2 az eredmeny? Vagy ha ugy kerem, akkor mindenkeppen rateszik ezt a kenetfestesre? Illetve a velemenyere lennek abban is kivancsi, hogy valoban keves lehetett a hpv tipizalas es kovetkezo rakszures kozotti 7, 5 majd az ezutani 9 het a valos mehnyakham allapot meghatarozasanal? Valoban minimum 12 het kellett volna? Kicsit felek most, hogy esetleg keves volt a szuresek kozotti ido, es nem valos a P2-es utolso ket eredmenyem.. koszonom

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Citológia témában

Tisztelt Hölgyem!

Köszönöm levelét és kérdéseit.

Azzal kezdeném, hogy a Papanicolau féle morfológiai beosztás- mikor a sejtmag és sejtplazma nagyságbeli viszonyát hasonlitották össze- ma már nem használható, pontosan a HPV miatt.

Az uj Bethesda értékelés a méhnyak laphám illetve mirigyhám elváltozásait irja le és a HPV erintettséget tünteti fel / pl: az ASCUS is ilyen- ezért nem teljesen világos, hogy a P2-s meghatározás hol történt? -mert ez visszalépés /

A Cyntec Plus vizsgálat egy sejtfunkciós állapotot állapit meg, melyet nagy valószinüséggel a HPV idéz elő. melynek hatására a sejt müködése már annyira szétesett, hogy szabályozatlanul jelennek meg a sejtplazma /p16-s fehérje/ illetve a sejtmag /Ki 67-s fehérje /biomarkerek, tehát ekkor a sejtek müködésében már komoly zavar állhat fenn- igy a Cyntec Plus vizsgálat pozitiv lesz, ezért itt már szövettani vizsgálat dönthet csak- kimetszés/ biopsia, vagy méhszáj konizació/.

Nem "tudományoskodom " tovább, tehát rüviden inkább a Cyntec Plus vizsgálat eredményét várnám meg és fél évenként végeztetnék HPV tipizálást.

HPV érintettség estén a védőoltást nem tartanám "ördögtöl való dolognak."

Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2016. november 10., 12:55; Megválaszolva: 2016. november 10., 22:01
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
műtéti beavatkozás
Tisztelt Doktornő! 2018 októberében magas kockázatú HPV-t tipizáltak nálam. (méhnyak) Ezt követően többször Asc-us volt a cyto eredménye, majd...
Citológia asc-us kóros
Tisztelt Doktor úr! 2016. Július 13-an voltam citológián, akkor az orvos azt mondta, hogy csúnya a folyásom, gyulladasom van. Én is és a párom is...
citológia
Tisztelt Dr.Úr! Problémám a következő. Májusban lesz egy éve, hogy nem menstruálok.Több orvosnál is jártam, ahol azt mondták hypoplasias a...
citológia
Tisztelt Doktor Úr! Ma kaptam meg a citológiai eredményemet, orvossal még nem tudtam beszélni, viszont megijedtem a lelet eredményétől. A...
Citológia leletem negatív, de...
Kedves Doktornő! Kaptam egy levelet a nőgyógyászomtól, melyben arról értesít, hogy a citológiai vizsgálat onkolófiailag negatív, de további...