műtéti beavatkozás

Tisztelt Doktornő! 2018 októberében magas kockázatú HPV-t tipizáltak nálam. (méhnyak) Ezt követően többször Asc-us volt a cyto eredménye, majd 2019-ben (július) 2020 (február, augusztusban) negatív volt a cyto. A HPV gyanú végig megvolt. 2020 decemberében az ambuláns lapomon: cintec vizsgálat: pozitív, H-sil! szerepel, de a cyto adatlapomon ami be van X-elve: kenet: nyákos, atypusos laphámsejtek (ASC), nem zárható ki H-sil (ASC-H) Javaslatnál ami be van x-elve: szövettan vizsgálat, a másik X: kolposzkópia és biopszia. Január 27-én megyek műtétre(konizáció, és kaparás), és még egy HPV tipizálást csináltak, egyebet nem. Kérdésem, ez elégséges? A konizációval meg lehet úszni a rákot? Ez a műtéti időpont még nem késő? A másik dolog ami aggaszt, van egy nagyon nagy nevű genetikus ismerősöm, aki szerint azonnal méh, méhnyak, eltávolítás, és hüvelycsonkolás szükséges. (Szerinte ez nagyon rossz lelet, fogok kapni kemoterápiát, és ami javasolt, fentieket mindenképp csináltassam meg.) Orvosom szerint nagyon előre szaladok. Gyermeket nem tervezek, fontosabb az életem. Előzmény: szeméremtest rákkal 2015-ben műtöttek, partiális vulvectómia volt, azt szépen megcsinálták. Szintén HPV miatt. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a citológia, konizáció, stádium beosztás témában

Tisztelt Asszonyom! A nőgyógyászati citológiai leletben az “ASC-H” azt jelenti, hogy nem zárható ki, hogy kóros sejtek is találhatók a méhnyak területén. Ennek további szövettani vizsgálata szükséges, s ez egyenlőre elegendő, amit a kezelő orvosai is javasolak: méhüri szövettani vizsgálat (kaparás) és a méhnyak részleges eltávolítása (kúp kimetszés - konizáció). Ezek szövettani vizsgálata után érdemes a továbbiakat eldönteni. Abban az esetben, ha a műtét során az eltávolított anyag szélén nem találnak kórosat, akkor csak további megfigyelés javasolt. Jelenleg még egyáltalán nem biztos, hogy daganatos betegsége van, de ezt kell pontosan tisztázni. Abban az esetben, ha egy kiterjedt méh- vagy méhnyak daganatról van szó, akkor valóban a teljes méh és esetleg nyirokcsomók eltávolítását kell elvégezni, s még az eredmények alapján felmerül, hogy egyéb kezelés is szükséges. Amíg nem bizonyított a rosszindulatú daganat és annak pontos kiterjedése nem ismert, addig nem szükséges nagy, kiterjesztett műtét. A tervezettnél nagyobb operációnak is ismertek a mellékhatásai, így csak indokolt esetben érdemes azt elvégezni. Ha szoros megfigyelés alatt tartják, akkor időben felismerhető az esetleges daganatos terjedés, s akkor elegendő elvégezni a következő terápiákat. Tisztelettel:dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. január 06., 11:52; Megválaszolva: 2021. január 07., 06:21
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nem érzem a párom
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele