citológia

Tisztelt Dr.Úr! Problémám a következő. Májusban lesz egy éve, hogy nem menstruálok.Több orvosnál is jártam, ahol azt mondták hypoplasias a méhem, és valószínűleg nem tudok kihordani egy magzatot a későbbiekben.Nagyon megilyedtem, így orvosról orvosra jártam, és van aki 3 féle gyulladás csökkentőt írt fel, mondván hogy azért van az alhasi fájdalmam és a vérzés kimaradás mert gyulladásom van, de azt nem tudják hol, vagy a petefészek vagy a méh volt begyulladva elvileg. A későbbiekben kaptam fogamzásgátlót is(Milligest) amit nagyon nem akartam beszedni, de hallgattam az orvosra, mondván hogy ez megold minden problémát.Hát ez nem így lett, sőt.Rosszabbodtak az alhasi fájdalmak, és egyre jobban az alhasam bal része lett panaszosabb, már az alvás is nehezen ment. Ekkor elmentem egy másik orvoshoz, akit sokan ajánlottak, ő elmondta hogy ha valójában hypoplasias a méhem, nem szedhettem volna rá fogamzásgátlót, mert rontotta az amúgy sem jó esélyeimet gyerek vállalás terén (bár ő nem kért egy UH-t sem, hogy meggyőződjön erről) , levette a citológiát, és írt fel egy hormonpotló tablettát (Trisequens) .Ezt be is szedtem szépen, de sajnos semmi változás nem volt. Rá két hétre megjött a citológiám, ami nem lett túl jó, és P3-nak felel meg elvileg (kóros, neoplasticus hámelváltozás, atypusos laphámsejtek nem meghatározható okból-ASCUS) Ezzel az eredménnyel vissza is mentem az orvosomhoz, mert éreztem hogy nem lett túl fényes az eredményem.Ő nevetve csak annyit mondott, hogy nyugodjak meg, ez maximum egy gyulladás lehet, így írt fel Klion hüvelykúpot, amit 10 napon át használtam. Viszont én szerettem volna hogy levegye a HPV tipizálást is, mivel úgy tudtam rossz citológiánál ez indokolt, de az orvosom elhajtott, mondván hogy használjam a kúpot és 3hónap múlva menjek vissza és majd akkor megbeszéljük a HPV tipizálást. Miután elhasználtam a kúpot, ismét megkerestem az orvosomat, hogy szeretném ha levenné a HPV tipizálást, mivel az nincs időhatárhoz kötve tudtommal.De ismét elküldött, hogy majd 3hónap múlva megbeszéljük. Nem szerettem volna tovább várni, így egy ismerős férjéhez jelentkeztem be egy vizsgálatra, úgy voltam vele hogy hátha ő talán többet tudna erről az állapotról/helyzetről mondani, na és persze talán én is megtudnék nyugodni. Elmondta, hogy menjek be, ő leveszi azonnal a HPV tipizálást, csinál egy hüvely UH-t, és egy labort is. A labor még nem jött meg, azonban a kolposzkópiám, és a hüvelyi UH-m is nagyon rossz lett az orvos szerint. A leletemen ez szerepelt: Ép külső geint.Kp.tág vag. Felt: kevés vérzés ut.felől Kolp.: "A" zónában cerv, "B"zónában körkörösen 11-12 óra között mozaik, pontozottság, HPV tip levéve. Vv: R.nagy uterus, afv-ben kóros nem tap., de b.o. érzékenység jelentkezik.Környezet szabad. Dg: Amenorrhoea sec. PCOS Hormondisfinkcio (magas tesztoszteron) Med Trisequens Kolp Atypia Cyt Atypia (ASCUS) Hüvely UH: Uterus 46x25mm Nyh: 5mm Bal oldali ovarium: 34x17mm-es tipikus PCO szerk, jobb oldali ovarium: 34x20mm tipikusan PCO Douglasban folyadék nincs, kóros erezettség nem látható. Az orvosom szerint, nagyon rossz állapotban van a petefészkem, és a méhszájam is.Szerinte biztos hogy HPV fertőzésem van, és azt mondta, hogy elkerülhetetlen a méhszáj műtét, mert a többi citológiám is ilyen rossz lenne.Ez a hír nagyon letaglózott. A HPV tip.eredménye a héten jön meg, de ezek alapján nem számítok semmi jóra. Dr.Úr szerint létezik, hogy az előző orvosok nem vették észre a PCOS betegségemet? Számomra az is érdekes volt, hogy a hüvelyi UH egyik orvosnak sem jutott eszébe. Most nagyon félek, elvégre csak egy 17éves fital lány vagyok és nem tudom most mi is történik körülöttem, vagy pontosabban mi történhetett az elmúlt 1 évben. Dr.Úrnak mi a véleménye a kolposzkópiámról? Esetleg tarthatok attól, hogy ez egy rák megelőző állapot? A műtéttel kapcsolatban mire számíthatok? Nagyon várom válaszát, véleményét és esetleges tanácsait! Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza citológia témában

Tisztelt Hölgyem!

Kérem, várja meg a HPV tipizálás eredményét és a további teendőket azzal a Kollegával beszélje meg, aki a cytológiát levette és a kolposzkópos vizsgálatot végezte.

Ne értsen félre, az nagyon jó, hogy ilyen fiatalon is alaposan utána jár a dolgoknak és tudni akar mindent, de 20 éves kor alatt ugy a HPV virus , mint a méhszáj elváltozások megitélése és nyomonkövetése is teljesen más, mint az idősebb korosztályoknál.

Javaslom, hogya HPV védőoltáson gondolkodjon el!

A korrekt hormonstatus a ciklus 3., 11,. 21. napján levett vérből határozható meg.

Hüvelyi UH vizsálatot valóban érdenes végeztetni!

Egy nagyon jó mondata volt: valóban, egy 17 éves fiatal lányról van szó és csak a legszükségesebb gyógyszereléssel éljen és mütétről csak szövettani vizsgálat birtokában döntsenek.

Hormonpótló tablettát kérem ne szedjen.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. április 25., 21:38; Megválaszolva: 2016. április 26., 09:18
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...