Hüvelygyulladás

Tisztelt Doktor úr! Kétségbeesésemben írok Önnek, 15 éves korom óta kb negyedévente ugyanazok a problémáim, folyás, viszketés.25 éves vagyok, rengeteg orvosnál voltam, de csak a tünteket kezelték aztán újra elő jött.Párommal kivizsgáltattuk magunkat, neki azt mondták semmi baja, nekem felírtak erős gy.-t, kúpot, egy ideig rendben volt, aztán újra.Szeretném segítségét kérni, hol tudnánk nagyon alaposan kivizsgáltatni magunkat, ahol a tüneteim okára is fény derülne.Nemsokára szeretnénk babát, de addig teljesen meg akarom szüntetni ezeket a problémákat, nehogy akkor jöjjenek elő újra. Mondhatom, hogy szinte rendszeresen járok ezzel a nőgyógyásztra, és rengeteg alternatívát kipróbáltam már eredménytelenül.Gynevac stb... Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a hüvelygyulladás, folyás, viszketés témában

Tisztelt Kérdező! A visszatérő hüvelyfertőzésnek (melynek 3 fő kórokozótípusa van: 1. gomba, 2. baktérium, 3. Trichomonas nevű parazita) vagy hüvelyfolyásnak (hisz ez lehet nem fertőzött bőséges hüvelyváladék is) számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribbak, és néhány ritkább: - tartós vagy ismételt antibiotikumszedés - túl alacsony ösztrogénhormonszint: nem megfelelő fogamzásgátló, menopausa, antiösztrogén-szedés stb. - ösztrogéntől függetlenül sérülékenyebb hüvelynyálkahártya: óvszer-(latex-) allergia, sugárkezelés, műtét utáni állapot, sérülés stb. - túl gyakori hüvelyöblítések miatt eltolódott hüvelyi pH - nemi szervi kórokozó tartós jelenléte melletti folyás (szexuálisan átvihető kórokozók, pl. Chlamydia, Ureaplasma, Gonorrhoea, Herpesvirus stb.) - szexuális partnertől / partnerektől visszakapott (ún. „pingpong”) fertőzés - krónikus irritáció: méhen belüli fogamzásgátló eszköz, egyéb idegentest a hüvelyben stb. - nem megfelelően kezelt folyás (pl. gombaellenes kúpok bakteriális fertőzésnél stb.) - méhnyaksérülés (ún. inveterált cervix ruptura) miatti fokozott nyáktermelődés - cukorbetegség - immunhiányos állapot: veleszületett formák, immunszuppresszáns (pl. szteroid) terápia, terhesség (! ), AIDS, legyengült beteg (pl. előrehaladott daganatos betegség) stb. - egyéni adottság: ismeretlen egyéb ok miatti fogékonyság a fertőzésre; az átlagpopulációnál bővebb hüvelyváladék; a menstruációs ciklussal párhuzamos változások a hüvelyváladék mennyiségében Ezek elkülönítése és megfelelő kezelése több vizsgálatot is igényelhet: a beteg panaszainak és kórelőzményének kikérdezése gyakran már önmagában is elég. A kórokozó azonosításában a panaszok jellege, a folyás megjelenése, szaga, a hüvelyi pH megmérése, a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata segíthet. Emellett a speciális szexuálisan átvihető kórokozók kimutatása laborvizsgálattal, vércukorvizsgálat, immunológiai vizsgálat stb. segíthet felderíteni a viszatérő folyás okát, majd a megfelelő kezelést alkalmazni. A kezelés a felderített ok megszüntetésén kívül a kórokozó elpusztításából (gomba, baktérium, parazita ellenes szerek megfelelő kombinációja), a hüvelyfóra (Lactobacillus készítmények), hüvelyi pH (pl. tejsav, Lactacid stb.) és hüvelynyálkahártya (ösztrogéntartalmú lokális szerek, Cikatridina stb.) helyreállításából áll. A fertőzés visszatérését egyeseknél segíti a leggyakoribb kórokozók elleni vakcináció (Gynevac), ennek hatékonysága azonban nem egyértelmű. A "Hol? " kérdésre annyit tudok mondani, hogy ha megfelelően alapos szakemberhez fordul, a szükséges vizsgálatokat bizstosan megcsinálja, illetve megcsináltatja, hiszen különleges, rendkívül speciális vizsgálatokra nincs szükség. Sok sikert kívánok! Üdvözlettel,

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 17., 12:14; Megválaszolva: 2010. augusztus 25., 18:31
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nem érzem a párom
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele