• Endocerv. átmeneti zóna hiányzik - mit jelent?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Évente járok méhnyakrák-szűrésre. Az eredményben hosszú ideje mindig szerepel:"endocerv. átmeneti zóna hiányzik". A nőgyógyász szerint ennek nincs jelentősége, és annak sem, hogy a kenetet vattás pálcikával veszi. Azért nem végzi a kis "seprűvel", mert az fájdalommal jár, és vérzést is okoz. Vajon jó helyről veszi így is a kenetet? Esetleg váltsak nőgyógyászt? Úgy éreztem, hogy a kérdéseim zavarják, és rossznéven veszi a kíváncsiskodást. Köszönöm, hogy válaszol. Üdvözlettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a rákszűrés témában

        Kedves Hölgyem!

        A kis "seprűs" mintavétel csak ritkán okoz fájdalmat, és csak kevés vérzést okoz. Persze, egy gyulladt méhnyaknák könnyen lehet vérzés, de igazság szerint a cytobrush-t erre találták ki. A vattapálca azért nem a legjobb választás. Azt nem tudom, hogy az átmeneti zónát miért nem érik el, mert legfeljebb a méhszáj nyakcsatorna belsejében van, azt akár a vattapálcás módszerrel is el lehet érni. Én nem értek egyet a kis seprű elítélésével.

         


        Dr. Farkas Ágnes
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-09 20:33:16; Megválaszolva: 2010. február 09., 20:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: