• Mi a bajom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tegnap voltam orvosnál a következő írta. ecetsav: negatív, Jód poz.hám.a mintavételkor jelentkező min. vérzés enyhe cervicitis és erythroplakia részjelensége is lehet, ennek ellátása a cyt.eredménytől függ. Még nem szültem, 12 éve fog.gátlót szedek. Az a kérdésem, hogy mi lehet a bajom és vajon a cytológia rákot fog e kimutatni. A vérvételen is voltam ott eltérés a vérsejt süllyedésben volt, 21mm/óra, FVS 9, 880G/l, illetve vashiányom van.Panaszom igazából nincs, néha viszketek de el is múlik illetve mintha megváltozott volna a lenti "illatom".

        Dr. Farkas Ágnes válasza a rákszűrés témában

        Kedves Hölgyem! A vizsgálati eredményt részenként elmagyarázom. A leirt rész a kolposzkópos eredmény, ami a méhszáj speciális nagyítós vizsgálatát jelenti, miután bizonyos vegyszerekkel megérintjük. Az egyik ilyen vegyszer az ecetsav. Ha eltérés lenne a méhszáj felszínén, azt ecetfehérnek, vagy ecetsav pozitívnak hívjuk (persze sok neve lehet még), ha a hám ecetsav negatív, az annyit jelent, hogy eltérés nem látható. A jódos oldatnál ez pont fordítva van, tehát az egészséges laphám jód pozitív. Tehát ez annyit jelent, hogy ránézésre semmi baja a méhszájnak. Vizsgálat során pici vérzés jelentkezett, ami egyébként gyakori jelenség, de időnként utalhat gyulladásra is (cervicitis-méhnyak gyulladás, erythroplakia-pirosság), ami egyébként a rákszűrés eredményén is gyakran leírásra kerül (gyulladás, baktérium, gomba, stb.). Ezért írja a kezelőorvosa, hogy amennyiben szükséges, kezelni fogják. Ezek alapján semmi okot nem látok arra, hogy a rákszűrésén méhnyakrákot írjanak le, ne izguljon. A viszketős, folyásos panaszok inkább utalnak egy visszatérő hüvelyi gyulladásra, ezt szerintem ki kellene vizsgálni alaposabban, ez okozhatja a méhszáj vérzékenységét. A vashiányt számtalan ok kiválthatja, ha szükséges, háziorvosa ezt kivizsgálja, a süllyedés és fehérvérsejt elemkedést pedig egy egyszerű meghűlés is okozhatja. Szerintem ne aggódjon. Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
        szülész-nőgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Farkas Ágnes

        Kérdés: 2017. október 12., 12:57; Megválaszolva: 2017. október 16., 22:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: