Okozhat még gondot?

Tisztelt Doktor Úr! 2018 nyarán, 2 db P3-as cytológia és pozitív HPV teszt (16 és 18) után konizációra került sor. Akkor az eredmény szerint az épből szélesen lett kimetszve. Jártam illetve rendszeresen járok azóta is rákszűrésre. De nem hagy nyugodni a gondolat,hogy most ez a vírus mindig a szervezetemben marad és bármikor újra előjöhet? Nem szokták soha nézni a HPV-t csak a szokásos cytológiát szokták levenni a műtét óta. Biztosan ez az eljárás nem is vitatom,csak félek mi lesz később? Ugye orális úton is terjedhet de arra, hogyan vagy mikor érdemes tesztelni? Hogyan tovább? Orvosomtól személyesen nem mertem megkérdezni. Köszönöm előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Okozhat -e még gondot? témában

Tisztelt Hölgyem !

Köszönöm levelét. A jövőben, ha tanácsolhatnám a Bethesda rendszerü rákszürést kérje, ne a Papanicolau /P1,2,3,4,5 / rendszerüt. Az egy nagyon hasznos beosztás volt régen, azon az alaki/ morfológiai/ elváltozáson alapult, hogy a sejtben a plazma és a sejtmag egymáshoz viszoniytott arányát nézte/ minél nagyobb volt a sejtmag, pl: P 4-5, annál biztosabb volt a rossszindulatu elváltozás.

Napjainkban a Bethesda eljárás a méhnyak mirigy illetve laphájának a károsodását vizsgálja és emellett minden esetben érdemes HPV tipizálást is kérni, mert a két lelet együtt szabja meg a szakember további teendőit.

A HPV érintettség az emberiség 85%-át érinti, tehát velünk él, de a méhszáj a női test "Achilles sarka" és ott, nagyon fontos a HPV rendszeres ellenőrzése.

Az előzmények miatt a HPV védőoltást is ajánlanám.

Szájüregi HPV tipizálás is végezhhető!

Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2021. július 22., 10:59; Megválaszolva: 2021. július 22., 13:56
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Missed ab, szövettan
Fogamzásgátlás 50 év felett
Vérzés menopausaban
Terhesség megszakítás után
Elhuzodó Menses
Tisztelt Dr Úr! Nekem junius 21en volt egy méhpolip eltávolitásom. A mutet ota az első mensim 1hete jott meg. Nekem 4 nagyon max 5naposak a...