• Melyik rákszűrési vizsgálat a legcélravezetőbb, ugyanakkor egyben kíméletes?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Édesapám 46 évesen hunyt el áttétes bélrákban, és egy gasztroenterológus azt mondta nekem, 10 évet kell vissza számolni a rák kialakulásig a haláltól, tehát az 36, és mivel egyenes ági leszármazott vagyok, ezért újabb 10 évvel ha visszamegyünk, akkor kell az első kolonoszkópiás szűrővizsgálatot elvégezni. Én 28 vagyok, szóval két évvel már csúszásban vagyok.:) Arról szeretnék tájékozódni, hogy a 3D nagy felbontású ultrahang készülék mennyire mutat ki részletesen polipokat, és ha össze kellene hasonlítani egy kolonoszkópiával, akkor az mennyire helyettesítheti azt ( a mintavétel hiányának hátrányát leszámítva? ) Szorongásos depresszióval küzdök az elmúlt hónapokban, részben ez köszönhető a munkahelyemnek is, részben pedig a félelemnek, amit a kór lehetősége okoz bennem. Éppen ezért olyan vizsgálatot szeretnék elvégeztetni magamon, amelynek az eredménye nagyon nagy valószínűséggel ki tudja zárni a rák, vagy az azt megelőző elváltozások jelenlétét ( pl polipok ), viszont ha van, ami kíméletesebb, de ugyanolyan biztos módszer… akkor inkább azt választanám. Olvastam a CT-kolonoszkópiáról is. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a rákszűrés témában

        A szűrés elkezdésével még nincs elkésve (egyenesági rokonként sem). Az ultrahang nem alkalmas a bélnyálkahártya megítélésére. A virtualis CT alapú colonoscopia viszaont igen, ez lehet az egyik választható módszer, mely megfelel az Ön kérésének. A másik, az altatásban végezett endoscopos colonoscopia lelet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. október 12., 10:26; Megválaszolva: 2015. október 12., 11:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: