Vérzés meghozása

Kedves Dr. Farkas Ágnes!

Egy korábbi levelemben rédeklődtem a vérzés elmaradásom miatt. Alulra bemásolom a válaszával együtt. Azóta ismét elmentem a nőgyógyászhoz, aki a leletek alapján azt javasolta, hogy Diane 35 nevű gyógyszert szedjek, ami garantáltan meghozza a mensesem, s 3 hónap után esetleg gyógyszer szedés nélkül is rendben lesz a ciklusom. Érdeklődnék, hogy ön szerint ez megfelelő-e. A prolaktin szintemet megnézték s nem volt magas 160 mU/L. Emellett megemlítem, hogy az orvos felvetette a PCOS lehetőségét. Annak ellenére, hogy nem szőrösödöm túlzottan, s elhizással sem küldök, s cukorterheleéses viszgálatom sem rendellenes. Viszont a bőröm eléggé aknés. Hüvelyi ultrahangon az alábbit állapítottam meg: Ovariomok megnagyobbodtak, bennük számtalan 10mm-nél kisebb folliculus. Mennyire vaélószínű hogy PCO-m van, s ez a gyógyszer megfelelő kezelés-e nekem?

Remélem elegendő információt írtam le. Nagyon köszönöm a válaszát!

Dóri

 

Kedves Doktor úr/nő!

21 éves vagyok. 2008 augusztusában hagytam abba a Yadine fogamzásgátló szedését, amit 2 évig szedtem, azóta egyszer januárban volt egy normális 5 napos vérzésem, azóta nem. Szexuális életet azóta nem éltem, így terhes nem lehetek. Voltam nőgyógyászati kivizsgáláson, ultrahangon, hormonvizsgálaton, a vérképemben mindent megnéztek amit lehetett. S nem találtak semmi rendellenest, egyedül a tesztoszteron szintem volt kissé magasabb. A nőgyógyász azt javasolta kezdjem el újra szedni a fogamzásgátlót, amit én hosszadalmasan nem szeretnék, szeretném ha a normál ciklusom rendbe jönne. Mi tudna nekem segíteni?

Köszönöm válaszát!

 

     
 

Kedves Hölgyem!

Ha nem szeretne fogamzásgátlót szedni, persze nem kell. Gyógyszeresen meg kell hozni a mensest, majd stimulálni lehet a peteérést, szükség esetén több hónapig, hátha beáll a vérzés rendszeresre ezt követően. Amennyiben prolaktin szintet nem néztek, ezt is ellenőrizni kell, mert ha magas, akkor másik gyógyszerre lesz szüksége. A fogamzásgátló okozhat magas prolaktin szintet, ezzel meggátolva a peteérést, és a rendszeres mensest.

 

Dr. Farkas Ágnes válasza PCOS témában

Kedves Hölgyem!

Együttesen értékelve a kisség magasabb tesztoszteron szintet, és az UH-ot, valóban indokolt a kezelés. Nyugodtan használja a Dianét, mert így csak átmeneti alkalmazásra lesz szükség, remélhetőleg megoldódik majd a probléma.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. augusztus 08., 20:26 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 08., 20:26
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elmaradó menstruáció és a rák
Régóta már kb. 5 éve marad er a menstruációm, úgy hogy általában csak fél évente jön meg. Már régebb óta kivizsgáláson vagyok, de nem tudom...
További teendők polycystás ovariumok...
Tisztelt Doktor Úr! 16 éves lányomnak endometriozis gyanúja miatt mr vizsgálatot végeztek. A lelet alapján mindkét ováriumban számtalan...
PCOS, rendszertelen ciklus
PCO áll ténylegesen a háttérben, ez...
Tisztelt Doktor Úr! Tegnap voltam egy nőgyógyásznál, gyermekvállalás miatt , előző ciklusban szépen megjött mint szokott mindig...nov 14 én 30-31...
Gyógyszerek
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyász orvos megállapította nálam a PCO nevű betegséget. Először voltam ennél az orvosnál, de érdeklődni szeretnék...