Nőgyógyászati lelet

Nőgyógyászati vizsgálatom után javasolták a méheltávolítást. A kérdésem tényleg indokolt-e? 2020-ban történt hasi Uh: Az epehólyag kőmentes, kp. harmadában 5 mm körüli falhoz tapadó echodús képlet látható. Az epeutak norm. tágasságúak. A máj kissé nagyobb, homogén, enyhén steatoticus. A pancreas, lép, vesék szabályosak. A ves. urin. ép kontúrú. Az uterus fundusában egy5-6 cm körüli, corpusában egy 2 cm körüli dorsális, és egy 2 cm körüli ventrális helyzetű göb látható. IUE. A retroperitoneum szabad, patológiás kokárda nem volt. 2021-ben nőgyógyászati vizsgálati eredményem: Anamnaesis: Kb. 10 éve IUD-t visel csere nélkül. Rendellenes vérzéseket észlelt. Myomái vannak. Vizsgálatok: Ciklus: rendszeres (/) , anticoncepcio: IUD, utolsó menstruáció: 2021.05.28. Státusz: erőlködéskor mérsékelten descendáló hüvelyfalak, kp. tág hüvely, portio hátul, férfi ökölnyi uterus, anteflexioban van, környezete mko. szabad, ép hámmal fedett portio. UH vizsgálat: Vag.UH: Az uterus sagitális átmérője (mm): 95, több mima góctól torzított. A legnagyobb 55 mm-es. Az endometrium vastagsága (mm): 2,3 Adnextájakon kóros nem ábrázolódik. Szabad hasi folyadék nincs. Elég fontos döntés előtt állok így előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza Mioma témában

Kedves Hölgyem!

Pusztán a miómák miatt nem kell kivenni a méhét. Egy ilyen műtéti javaslat összetett is lehet, más tényezőket is figyelembe vehetnek. Én (pusztán a leírt lelet alapján!), mindenképpen a méhen belüli eszköz eltávolításával kezdeném. Ami túl régóta van fent, mindenképpen cserére érett, de a vérzészavar miatt mindenképpen le kell venni. A másik, hogy kontrollálni kell, nőnek-e a miómák, és milyen ütemben, hogy emiatt szükséges-e a műtét. Ezt a választ viszont vizsgálat és személyes találkozás nélkül csak nagyon általánosan tudtam adni, ezt vegye figyelembe a döntés meghozatalában. Előfordulhat az is, hogy a fenti javaslatait után mégis el kell távolítani a méhét, de ha nem szeretné, és más probléma nincs, nem feltétlen szükséges.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. június 03., 10:27; Megválaszolva: 2021. június 04., 00:41
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mióma, lehet gond belőle?
Tisztelt Doktor úr! Gyermeket szeretnék 6-7 hónapja próbálkozunk ez alatt megfordultam pár orvosnál valamelyik azt mondta, hogy PCO-m van, más pedig...
Mióma,méheltávolítás
Tisztelt Címzett, Véleményét szeretném kérni.Körülbelül 3éve a menstruációm nagy erős,csomós és görcsökkel jön meg.Levették a...
Mijóma kezelése
Történetem tavaly nyáron kezdődött. 16 éve állandó magánorvoshoz jártam. Tudomásom szerint második spirál volt fölhelyezve, ekkor kiderült, hogy...
Mióma, Esmya, terhesség
2015.október 11-én kisfiam született.5 hónappal később terhes lettem.Éreztem, hogy valami nincs rendben.8 hetes ultrahangon az orvosom nagy nehezen egy...
Két hónap alatt két mióma nőtt...
Tisztelt Doktorúr! Évek óta nagyon erős fájdalmaim és nagyon nagy vérzéseim szoktak lenni menstruációkor. Annyira nagy vérzéseim hogy még...