Terhesség alatti mióma

Kedves Doktor úr! Jelenleg 21. hetes terhes vagyok, még 2020-ban egy méhen kívüli terhesség után (azt mondták akkor, hogy valószínűleg a nagy hormonhatásnak köszönhetően) kb 27x25 mm-es myomám alakult ki a méhemben. Szerencsére akkor a myoma nem nőtt tovább, és sikerült is teherbe esnem. A mióma január 15-én a a terhességem kb. 6. hetében ugyanakkora volt. Viszont a 20. hetes ultrahangon vették észre, hogy sokkal nagyobbra nőtt, a myoma kb. 6 cm-es lett. Azt mondták, hogy valószínűleg a hormonok hatására a terhességgel együtt még nőni fog tovább. Az orvos szerint okozhat komplikációkat szülés előtt és közben is, mert szerinte nincs jó helyen, befelé nő. A vizsgálaton hiába kérdeztem, hogy mondják el jobban mire kell figyelnem, mennyire jelent veszélyt, bővebb tájékoztatást nem kaptam. Egyedül annyit mondtak, hogy majd figyelik az ultrahangos vizsgálatok során, mennyit nő stb. A leletemen az szerepel, hogy a méhlepény a mellső falon tapad, valamint a bal oldalon és az alsó pólusa alatt 62x30x40 mm-es myomagóc látható. Az első gyermekem lenne és nagyon aggódom amiatt, hogy mennyit fog még nőni ez a myoma és nem okoz-e majd tényleg valami nagy problémát szülés előtt vagy közben. Tudna esetleg felvilágosítást adni ezzel kapcsolatban? Esetleg létezik bármilyen tea, gyógyszer, táplálékkiegészítő, vitamin, vagy bármilyen készítmény, amely várandósság alatt is fogyasztható és esetleg segítene abban, hogy ne növelje, vagy ami még jobb, esetleg csökkentse a myoma méretét? Bízom megtisztelő válaszában. Nagyon köszönöm.

Dr. Tekse István válasza mióma témában

Kedves Kérdező!

Terhesség alatt a miómák az első 20 hétben növekedhetnek a legjobban. Ezt követően a tapasztalat szerint lassul - vagy le is áll - a növekedési ütem. Ez ellen tenni igazán nem tud most, hiszen a terhességi hormonhatás az ami igazán növeszti a miómát.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

Meddőségi és endoszkópos specialista, nőgyógyász-endokrinológus

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2022. május 02., 17:20; Megválaszolva: 2022. május 26., 14:19
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti mióma
Myoma: árthat a terhességnek?
Tisztelt Dr. Úr! 8 hetes terhes vagyok, 27x24mm intramuralis myoma, a fundusnál ívesen bedomborítja a petezsákot. Utrogestan kúpot kaptam...
Tényleg így van?
Tisztelt Doktor Úr. Ma voltam a nőgyógyászomnál, vizsgálatokon.34 éves vagyok.Két tizenéves gyermekem van. Most újból babát szeretnénk a...
terhesség
Jó napot kívánok! 17 hetes terhes vagyok. 3 héttel ezelőtt uh-n a doktor úr talált a méhemben egy 40x50 mm-es miómát.Én elkezdtem rá cickafark...
Vetélés,missed ab