Mijóma kezelése

Történetem tavaly nyáron kezdődött. 16 éve állandó magánorvoshoz jártam. Tudomásom szerint második spirál volt fölhelyezve, ekkor kiderült, hogy mijómák alakultak ki, amik vérzészavarokat okoztak. Ekkor az orvosom tanácsára levettük a fönt lévő spirált, és egy Mirena nevű spirált helyezett föl a nőgyógyászom. Ez az eszköz négy és fél hónapig volt fönn, miközben 4-5 egzacil szedése mellett is ömlött a vér belőlem. Az orvosomnak többször is jeleztem, miközben ő türelemre intett. A mirena felhelyezése után négy és fél hónappal erős görcsös fájdalmaim voltak, kórházba kerültem, a méhemet és a hasüreget is elöntötte egy gennyes tályog, amivel megműtöttek, de a két petevezetékemet el kellett távolítani, és a mirenát ekkor távolították el. Utána több orvosnál is jártam, mert mindenki a méheltávolítást javasolta a miómák és az erős vérzés miatt, amibe én nem akartam belenyugodni, ezért messzebb mentem egy magánkórházba, és egy egyetemi tanárhoz jutottam, aki megvizsgált és közölte velem, hogy a problémámat nem főként a mijómák okozzák, hanem egy legalább 10 éves spirál a méhemben, amiről senki sem beszélt nekem, hogy azt ott felejtették és ez okozta a tályogot is nálam. Mivel ez folyamatos gyulladást tartott fenn nálam és folyamatos erős vérzéseket okozott. Emiatt az orvos azt tanácsolta, hogy a lehető leghamarabb el kell távolítani a fönnfelejtett eszközt, mert ez továbbra is veszélyes és bármikor újra tályogot okozhat. Mivel időpont az állami kórházban csak 4 hónap múlva lett volna, rákényszerültem, hogy a magas műtéti összeg ellenére sűrgős műtétbe beleegyezzek. A műtét sikerült, az eszközt és a mijómát is eltávolították hiszteroszkópos műtéttel. Jelenleg már jól vagyok, de lelkileg ez nagy megterhelést okozott számomra, hogy fordulhat ilyen elő? Kíváncsi lennék mi a véleménye doktornőnek, Ön mit tenne, mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza mióma témában

Kedves Hölgyem!

Sajnos nagyon nehéz így utólag eldönteni, hogy kinek van igaza. Amennyiben Önnek egy méhen belüli eszközt felhelyeznek, akkor arról Ön tud. Én személy szerint, amikor eltávolítok bármilyen méhen belüli eszközt, azt a paciensemnek is megmutatom, pont azért, hogy mind a ketten lássuk, tudjuk, ami fent volt, azt levettük. Valóban, a Mirena mellett igen csekély az esélye egy kismedencei tályognak, inkább a fém eszközök mellett fordul elő ez. A fém eszközök ultrahangon máshogy ábrázolódnak, mint a Mirena, csak a nagyon régi, 15-20, vagy még régebbi eszközök nem láthatóak olyan könnyen. Emiatt igazán nehéz rájönni, hogy melyik ponton hagytak fent Önnek méhen belüli eszközt úgy, hogy nem vették észre... Ha a méhüregbe domborodó miómája esetleg meszes volt, az pl. eltakarhat részben, vagy teljesen egy eszközt...

Tudom, hogy igazán arra kíváncsi, hogy hol történt a hiba, és hogy van-e számonkérhető felelős a történetében. Őszinte leszek. Lehet, hogy van, de ha a dokumentáció mindenhol egyértelmű, akkor nem biztos, hogy sikerül megtalálni. Vajon melyik volt az a pont, amikor Önnek feltettek egy eszközt, amiről nem tudott? Vagy esetleg melyik volt az a pont, amikor azt mondák, levettek egy eszközt, közben pedig mégsem vették le, és melléraktak egy másikat?

Az bennem nem merül fel kérdésként, hogy miért nem látták pl. a kórházban a fent lévő eszközt, amit a magánkórházban láttak, mert ez pont egy olyan kérdés lehet, hogy a magánkórházban egy szuper ultrahanggal egyből meglátták azt a régi, már csak kis árnyékot adó eszközt, amit esetleg egy meszes, méhüregbe domborodó mióma eltakart a gyengébb állami ultrahangos vizsgálóeszköz elől.

Mindenesetre amikor valakinek a méhébe eszközt helyezünk fel, vagy eszközt távolítunk el, mindig dokumentálni kell. Ha Ön gondos, és megőrzött minden nőgyógyászati leletet, akkor azokat át lehet nézni, mind az ultrahangos leleteket, és mind a vizsgálati részeket, hogy pontosan mikor helyeztek fel eszközt, és mikor távolították el azokat. Mindnek nyomuk kell legyen.

Remélem tudtam segíteni Önnek! Mielőbbi felépülést kívánok!

Üdv.: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2019. február 23., 19:44; Megválaszolva: 2019. március 04., 15:26
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Citologia eredménye
Fogamzásgátó melletti terheség...
Hüvelygyulladás
P3 citológia, gyulladás
Szülés utáni érdeklődés