Klimax vagy méhtest rák?

Tisztelt Doktor Úr! Nem szült, 44 éves nő vagyok. Évente járok nőgyógyászati szűrésre (P2) . Ennek során mindig kérek hüvelyi ultrahangot is az orvosomtól. 2014. februárban készült ultrahang lelet a következő: Tömött méhnyak folytatásában a rendesnél valamivel nagyobb tömött tap. ut afv-ben. TVS: 72x36x44 mm-es ut. Endom: három rétegű 8 mm. ut mellső falában egy 8x8 mm-es myoma göb. B.o. ov-ban egy 22 mm-es follikulus. Ekkor diagnosztizálta az orvosom először a tüneteket nem okozó myomát. Azt mondta teendő nincs, idézem: "majd a klimax megoldja". 2015. januárban készült ultrahang változatlan állapotokat, méreteket mutatott. Valahol olvastam, hogy a myomát érdemes félévente ellenőriztetni, így július elején újra megnézettem. Az orvosom szerint a méhem mérete változatlan de a már ismert myoma göbön kívül a méh hátsó falában is megjelent egy-két pici göb. Menstruációm mennyisége az elmúlt öt évben egyre kevesebb, változatlanul öt napig tart. 12 éves korom óta rendszeresen menstruálok 26 napos a ciklusom (naptárt vezetek róla) , de ebben a hónapban már a 34. napnál járok és a vérzésem nem jelentkezik. Kisérő tüneteket sem tapasztalok: mellfeszülés, stb. Azt gondolom, hogy változókorba léptem, de azt olvastam, hogy a menstruáció elmaradása méhtest rákot is jelenthet. A kérdésem az, hogy a 2, 5 hónapja végzett ultrahang vizsgálat mennyire informatív ebből a szempontból? Ha az orvos akkor a koromnak megfelelő állapotot tapasztalt -gondolok itt a méh méretére és a nyálkahártya vastagságára- kialakulhat ilyen rövid idő alatt egy rákos állapot? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Sz. Krisztina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Klimax vagy méhtest rák ? témában

Tisztelt Hölgyem!

Mindent nagyon jól csinált eddig és semmi oka nincs aggodalomra.

A méhtest rák csak szövettani vizsgálat során igazolható és abból az anyagból, melyet az egészségügyi curettage /kaparás/ során nyerünk.

Ez mütét, melyet kezelőorvosa valószinü javasolni is fog, ha bármi rosszindulatu elváltozásra van gyanu- de Önnél a cytológia rendben, a méhnyálkahártya normális, a myoma jóindulatu elváltozás, tehát jelenleg nem szabad felesleges mütétnek alávetnie Magát!

44 éves korban, vérzés elmaradás esetén inkább a hormonstatuszát kellene tisztázni vérvételből, hogy a petefészkek és az agyalapi mirigy hormonjai rendben vannak-e?

Üdvözlettel: dr.Kiss

PS: az UH vizsgálat képalkotó eljárás, melyből igen sok információ nyerhető és az Önnél jelzett nyálkahártya állapot teljesen normális, , -méhtest ráknál inkább szabálytalan a nyálkahártya képe viszont az, hogy mennyi idő alatt alakulhat ki ez, egy megválaszolhatatlan kérdés. Mi is szeretnénk tudni!

Kérdés: 2015. szeptember 26., 11:35; Megválaszolva: 2015. szeptember 27., 18:52
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Missed ab, szövettan
Fogamzásgátlás 50 év felett
Okozhat még gondot?
Vérzés menopausaban
Terhesség megszakítás után