Citológiai lelet-Nagyon meg vagyok ijedve

Tisztelt Doktor Úr! Januárban a hüvelyi szülés utáni kontrollon P3 ASC-US eredményről tájékoztatott az orvosom. Volt kolposzkópia is, mely szerint ép a méhszáj. 6 hétre rá tipizáltattasm, és a HR 51-es HPV tipus jött ki eredményül, amit 1 hete kaptam meg. Februárban legelején alhasi fájdalmaim kezdődtek, mely azóta is tart, de mostmár szinte egész nap. Háromszor voltam nőgyógyásznál, két különbözőnél és ők a hüvelyi és tapintásos vizsgálaton semmilyen elváltozást nem láttak. Mivel a fájdalmam megmaradt és erősödött, hol alhasban hol a bal alhasban így Colonoszkópián és hasi ct-n is átestem. Colonoszkópia (Márc 30) negatív, hasi ct-n (Márc. 31) epekövet és nyirokcsomó megnagyobbodásokat (pár darab 10 mm körüli és több kisebb) láttak valamint mégegyszer elküldtek nőgyógyászhoz aki ekkor már a méhszájon Cervikalizációt látott az A zónában. Nagyon megjedtem, mert úgy tudom méhszájsebet össze lehet téveszteni a rákmegelőző állapottal a méhszájon. Főleg, hogy januárban még elvileg nem volt ott. Az orvos aki a méhszájsebet látta egy szóval sem mondott erről semmit, csak levette a kontroll három hónapos citológiát és elköszönt, bár az előző P3-mas leletemet átolvasta és látta. Úgy tudom, hogy méhszájseb csak P1-2-es citológiánál nem kezelendő. Félek, hogy alhasi panaszaim és a méhszájseb, valamint a folyásom (nyálkás, sárgásfehér, nem szagos, nem csíp és viszket) nem jelent jót és összefüggenek, és már az fészkelte be magát a fejembe, hogy nagy a baj. Megemlíteném, hogy január óta három vérvétel készült, az utolsó 10 napja és a vérsüllyedés (3 mm/h), fehérvérsejtszámok (7, 8 G/L), egyiken sem térnek el a normál tartománytól, Crp-t most nem, de márciusban kétszer néztek ott 3, 4 és 4, 5 mg/L volt. Tehát gyulladásom elvileg nincs. Hemoglobinom minden alkalommal 146-157 g/L között mozog. Egyedül a vasam kevesebb, most 9, 9 umol/L, februárban még 16 volt. Nagyon félek.Ön szerint ha már kiterjedt méhnyakrákom lenne, akkor az a véreredményen, hasi ct-n és a méhszájon látszana? 3 hét múlva lesz körübelül eredménye a kontroll citológiának. 28, 5 éves vagyok. Hasi műtétem sosem volt. Minden évben korábban P2 eredményeim voltak. 6 éve monogám kapcsolatban élek. Illetve a HPV51-es vírusról tudna még valamilyen információt adni azon kívül, hogy magas rizikójú? Nagyon köszönöm a segítségét.

Dr. Kiss György válasza Citológiai lelet-Nagyon meg vagyok ijedve témában

Tisztelt Holgyem! A HPV 51-s magas rizikóju virus, de önmagában malignus folyamatot nem indit el. Önnél a kivizsgálás jelenlegi állása, valamint a méhszájnál észlelt cervicalizació miatt Cyntec Plus vizsgálat végzése indokolt. Röviden a vizsgálatnak a lényege, ,hogy 2 biomarker /p16 és Ki67 fehérjék / kimutatásával állapitják meg, ,hogy kell-e rosszindutu folyamattól tartani a jövőben. Meghaladná a levél kereteit, ezért csak emlitem, ,hogy napjainkban ugyan még értelmeznek Papanicolau szerint /P 1, 2, 3..stb /de a jövőben, és sok helyen a Bethesda értékelés az elfogadott már-ez a HPV meghatározáson és a hámelváltozások minősitésén alapuló értékelés. Ön mindenben nagyon alaposan járt el, a labor alapján gyulladás kizárható a kismedencében. A cytológia eredménye ismeretében, talán már tisztázódik a helyzet. Az alhasi fájdalot biztos, , hogy nőgyógyászati eredetü? Érdemes lenne egy hasi UH vizsgálat is! üdvözlettel: dr. Kiss PS: Nyugodjon meg!

Megválaszolva: 2016. április 10.

Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek

Canesten kombi terhesség alatt
Csiklófájdalom
HPV fertőzés kezelése
Klion D 100 csere
Érthetetlen citológia
Loop konizácio