• Babaprojekt előtt endometriózis gyanúja

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Kiss György! A férjemmel eredeti terveink szerint a jövő hétre eső peteérésem időpontjában kezdenénk babaprojektbe. Sajnos a következő aggodalmak merültek fel bennem ezzel kapcsolatban: 1. Endometriózis gyanúja mellett kockázatos babaprojektbe kezdeni? Mióta menstruálok (12 éves korom óta, most 26 éves vagyok) mindig is erős hasi görcseim voltak, amelyek erős vérzéssel párosultak. (Régen 4 évig fogamzásgátlót szedtem, akkor minden rendben volt, az 1 db petefészek cisztám is felszívódott tőle). Minden évben megyek nőgyógyászati szűrésre, ahol eddig mindent rendben találtak, az UH-on is. Több orvosnál jártam már, az erős hasi görcsöket és a bő vérzést mindegyiknek említettem, de azt mondták, hogy attól minden rendben van. A menstruációm mindig rendszeres volt, a hormonjaimat is megvizsgálta endokrinológus (inzulinrezisztencia miatt), de rendben találta őket. Még sosem említettem orvosnak, mivel nem volt gyakori és nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, hogy egy körülbelül 2 éve kb 2-3 havonta a menstruációs görcseim, mintha a végbelemet is elértek volna. Olyan érzés, akkor, mintha fel lennének fújva a szerveim (ezt a felfújtságot minden menstruációnál és néha peteérésnél is érzem) és "felnyársalnának" a fenekemen keresztül. A tegnapi és a mai napon (éppen menstruálok), ez annyira erős fájdalom volt, hogy már a gyomrom környékén is éreztem és mozdulni alig bírtam. Amikor mosdóba mentem, akár kicsi, akár nagy indíttatásból, az őrület keringetett. A fájdalom nem folyamatos, csak néha jelentkezik, amikor "gázosodik" a szervezetem vagy bármely féle ürítési ingerem van. Elképzelhető, hogy endometriózisom lehet? 3 hónapja jártam nőgyógyásznak, bár a végbél-és bélfájdalmat el is felejtettem jelezni neki, annyira ritkán fordult eddig elő, "áldását adta" a babaprojektünkre. Ön szerint a jövő hét folyamán elhagyhatjuk a védekezést egy új élet fogantatása reményében? (Tekintettel arra, hogy ezek a kellemetlen tüneteim nagyon ritkán fordulnak elő, csak éppen most erősebb volt.) 2. 1 hete lesz, hogy kihúzták a bölcsességfogamat, ami miatt kaptam érzéstelenítő injekciót, majd a menstruációs hasi görcseim miatt a mai és a tegnapi napon bevettem 2 db No-spa-t, 1 db Algo-pyrint és 1 db Flector rapid fájdalomcsillapító port is. Antibiotikumot azt mondta a fogorvos, hogy nem kell szednem, viszont a férjemnek igen, mert éppen ő is fogorvosi beavatkozáson megy keresztül. Ezek a körülmények befolyásolhatják a fogantatást? Érdemes lenne emiatt csúsztatnunk a babaprojektet 1 hónappal? 3. Hogyha esetleg sikerülne teherbe esnem elég gyorsan (bár tudom, hogy ez nagyon ritka), akkor a terhesség 1. hetében a hajfestés már kerülendő? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

        Dr. Kiss György válasza a Babaproject előtt endometriozis gyanuja témában

        Tisztelt Hölgyem ! Köszönöm rendkivül részletes levelét. A panaszok tisztázására korrect nőgyógyászati és proctológiai szakorvosi vizsgálatot ajánlok, mielőtt a babaproject elkezdődne./ foghuzással, emésztési problémáival és főleg endometriozissal kapcsolatos kérdésekre utalnék./ Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2019. december 01., 10:36; Megválaszolva: 2019. december 01., 19:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: