Hormonok-gyermekvallalas

Kedves Doktorno! 38 eves vagyok, eddig meg nem probalkoztam teherbe esni. Iden derult ki laparoszkopi es MRI utan, hogy endomedriozisom van: ket kb 3cm nagysagu csoki ciszta a jobb oldalt petefeszkemben, de fajdalmam nincs. Az endomedriozis azt jelenti, hogy ösztrogen dominanciam van? vagy hogy a progeszteron/ösztrogen arany eltolodott? Ennek kideritesere keszitettem egy 21. napi hormon tesztet. Megtenne nekem, hogy kiertelne: LH 1.8 IU/I FSH 3.6 IU/I Ösztradol 288.6 pmol/l Progeszteron 34.31 nmol/l CRP 6 mg/l Folsav 29.74 nmol/L Vas 10.8 umol/L D vitamin (25OH) 72.1 nmol/L TSH 2.423 mIU/L Glukoz (ehgyomri vercukor): 4.8 mmol/L Inzulin 8.4 mIU/L Inzulin rezisztencia (HOMA index) 1.77 Koleszterin 5.3 mmol/L SHBG 24.3 DHEA szulfat 4.23 umol/L Total tesztoszteron 0.59 nmol/L Szabad tesztoszteron 0.013 nmol/L Szabad tesztoszteron % 2.2 Bioaktiv tesztoszteron 0.29 nmol/L Bioaktiv tesztoszteron % 49.2 Hemoglobin A1C (NGSP) 5.9 % Hemoglobin A1C (IFCC) 41.0 mmol/mol A lehetek szerint cukorbeteg vagy inzulin rezisztens vagyok? A megemelkedett CRP az endomedriozistol van? Eleg gyakran van memoria/koncentracios problemam es a menszes elott egy hettel es a menszesz alatt nagyon faradt tudok lenni: ez lehet az Endo miatt? A hormonjaim rendben vannak? Javasol valamit, hogy gordulekeny legyen a teherbeesesem es a kihordas is? Valaszat elore is koszonom! Udvozlettel: Szogyi Hajnalka

Dr. Farkas Ágnes válasza endometriózis témában

Kedves Hölgyem!

Ha műtét során derült ki az endometriosis, akkor gondolom eltávolították azokat? Ez nem egyértelmű a leírásban. Endometriosis esetén nem hormonális eltérést kell keresni, hanem tisztázni kell, hogy a petevezetők átjárhatóak-e. A műtéti lelet, és a petevezetők állapota segít abban, hogyan tovább, olyan meddőségi központot keressen fel, ahol endometriosis szakrendelés is van.

A hormonokat nem a 21. napos hormonokból vizsgáljuk, minden esetben kell a labor referencia tartománya is, és nincs minden eredmény sem leírva (inzulin, glükóz 120 perc?)

Azt javaslom, hogy menjen el a korábban írt szakrendelésre, hogy mielőbb terhes legyen, ne várjon hónapokat, vagy éveket! Ott, személyesen át kell nézni a leleteket, és dönteni kell a továbbiakról.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2022. április 07., 23:34; Megválaszolva: 2022. május 02., 13:04

Kérdések és válaszok: Gyermektervezés

Endometriózis és terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 30 éves vagyok, a párommal szeretnénk babát. Pár napja estem át endometriózis ciszta gyanúja miatt - az összenövések...
Endo-lombik
Tisztelt Doktor ÚR! Feleségemmel fél éve próbálkozunk babával.Sajnos sikertelenül. A meddőségi klinikán laporoscopiai vizsgálatot végeztek...
Férfi meddőség kezelése
Üdvözlöm! Férjemmel másfél éve szeretnénk babát, eddig sajnos sikertelenül. 33 éves, sportos, egészséges életmódot él, nem dohányzik....
Alacsony prolaktin-szint
Tisztelt Doktornő! 30 éves vagyok, van egy 19 hónapos kisfiam. Az ő megfoganása előtt hormonvizsgálaton a prolaktin szintem magas volt (31,21 ng/ml...
Spermatogram lelet
Tisztelt Doktor Úr! Egy friss spermatogram lelet értelmezésében kérem a segítségét. Az értékek alapján lehetséges a természetes úton...