Citológia p3

Üdvözlöm! Elmentem nőgyógyászati vizsgálatra kettő hete, ahol citológiai vizsgálat készült. Abban állapodtunk meg a Doktor úrral, hogy telefonáljak majd, nem kell bemenni. Ez ma megtörtént. Annyit mondott a telefonban, hogy p2, p3 lett az eredmény, így 3 hónap múlva menjek vissza megismételni. Én ettől most nem vagyok nyugodt. Semmi más egyebet nem mondott, csak ezt. Én két hete, mikor ez a vizsgálat készült, az miatt mentem, mert állandóan alhasi fájdalmaim vannak. Petefészkek szépek, méhem úgyszintén. Készült egy komplex labor, ahol jóformán csak a nagyon alacsony D-vitamin szintre derült fény. Egyébként szinte teljesen jó a vérkép és vizelet is. Februárban endometriózis gyanújával megműtöttek, akkor egy 5,6 cm-es csokicisztát távolítottak el a bal petefészkemről, plusz nagy területen kiterjedve azon az oldalon hashártya összenövéseket oldottak. (Laparoszkópia) . 2020-ban szültem, természetes úton. De állandóan alhasi fájdalmakkal küzdök (görcsök) és nem tudom már, hogy mit tegyek. Most meg mégjobban félek ettől a p3-as eredménytől.. Előre is köszönöm, ha tud bármilyen tanácsot adni és segítséget!

Dr. Farkas Ágnes válasza endometriózis témában

Kedves Hölgyem!

Az, hogy P2-3 nem pontos lelet. Lehet, hogy csak gyulladás okozza, de ennél pontosabb orvosi eredményt kellene kérnie. Szerintem kerje ki írásos formában a leletet, hogy több részlet legyen meg, tanácsot adni úgy könnyebb. Ha kontroll kell, jó lenne a lelet alapján valamilyen kezelést adni, ha pl. gyulladást írnak le rajta. De! Rákos sejtek nincsenek, ne aggódjon emiatt az eredmény miatt.

Az endometriosis miatt elég egyértelmű a helyzet. Önnek egy nagyobb endometriosisa volt a petefészkén, és jelentős összenövéseket is találtak. Mindenképpen javasolt az útókezelés gyógyszerrel is, mert sajnos az endometriosis könnyen visszatérhet, és újra panaszokat okozhat. Lehet, hogy emiatt fáj a hasa (sokszor az UH-on sem látszik eltérés), lehet, hogy van egy krónikus hüvelygyulladása, és amiatt fáj a hasa, és ez okoz eltérést a rákszűrésben, de összenövések is lehetnek sajnos újra a hasában. En mindenképpen azt javaslom, hogy a pontos rákszűrési eredménnyel, és a korábbi műtéti papírokkal, leletekkel, szövettani eredménnyel keressen fel egy olyan kollégát, aki foglalkozik endometriosissal, hogy megkaphassa a megfelelő kezelést.

Kérdés: 2022. október 22., 21:42; Megválaszolva: 2022. november 07., 00:27
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Endometriózis
Tisztelt Doktornő! 2017 novemberében volt egy méh eltávolításom petefészkekkel együtt. A szövettani eredményem endometriózist állapított meg...
Endometriózis-állandó fájdalom
Üdvözlöm! Szeretnék segítséget kérni a betegségemmel kapcsolatosan. Sajnos állandó kismedencei fájdalmam van a csípőcsont mellett a jobb...
Endometriózis
Tisztelt Doktor Úr! 2006 óta vannak endometriózisos panaszaim, ketszer műtöttek 10 cm-es cisztával laporoszkópia során. Az egyik petefészkemet...
Endometriózis és szövettan
Tiszteletem! 38 éves vagyok. Laparoszkópos műtétem volt, csokoládéciszta miatt. Műtét során eltávolította az orvos az egyik petevezetéket és...
Endometriózis és fogamzásgátló...
Kedves Doktor Úr! 2014. szeptember 9-én műtöttek meg endometriozissal, a nőgyógyászom utána fogamzásgátló tablettát írt fel, amit nem kezdtem...