• keresztcsonttörés-szülés

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktor Úr/Nő! 8 hete szültem, természetes úton 36+3 hétre, Edával. Minden simán ment, igaz az Eda 3x-ra sikerült, és az első kettőnél éreztem hogy a jobb csípőm felé sugárzik, valószínűleg ideget szúrtak. 3-4.napon kezdődött a jobb oldali fájdalom, amit említettem a szülésemnek, azt mondta valószínűleg a fellazult szalagok miatt van, én az Edát hibáztattam. 6.napon alig tudtam lába állni, hogy a korházból haza jöjjek. Mivel gondoltam idegi dolog így terheltem, próbáltam mászkálni vele, nyújtani. Majd kicsit enyhült 4 hét után, a 6.héten elmentem neurológushoz mert csak nem múlt el. Ő irányított Mr vizsgálatra mert idegi elváltozás nincs. 7 hét után megtudtam az Mr alapján, hogy eltörött a keresztcsontom(az Mr leletet csatoltam). A kérdésem, hogy ez szülés közben hogyan történhetett, ennyire nagy lett volna a baba feje? (3110gr volt 54cm). Ezek után szülhetek természetes úton? Mikorra várható a gyógyulás, összeforrás? Most a 8. hétnél tartok, de a fájdalom megint erősödik, már nem tudom pihenjek e vagy inkább mozgassam( vagy lehetséges hogy elmozdul a törés)? Ortopédushoz 1 hét múlva megyek, illetve magán úton egy Dexa vizsgálatra. Mr lelet egy részét tudtam csatolni, a végén ez a leírás található: A sacrum jobb oldali massa lateralisaban dislocatio nélküli törés és acut/subacut oedémás átépülés. A bal oldali SI ízületben kis területen gyulladásos jelek.

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A sacrum,keresztcsont szüléskori törése ritkán előfordulható szövődmény. A keresztcsont törésének kezelése egyéni szinten történik (a sérülés és a kapcsolódó szövődmények összetettségétől függően). A fájdalomcsillapítóként szájon át szedhető és intravénás injekciókat alkalmaznak. Az injekciókat beinjektálják a gerinc-csatorna vagy a sacroilia-csatorna üregébe. Nem szteroid gyulladásgátló szereket használhat kenőcsök, rektális kúpok formájában. A gyógyulás időtartama 2 hét és 3 hónap között van. Ha a törés stabil (egyszerű), akkor a minimális időtartam szükséges. De minden esetben a páciensnek be kell tartania az ágy pihenését. Csak a kezelőorvos engedélyével lehet felkelni és ülni. Teljes gyógyulás után a hüvelyi szülés nem kizárható. Ortopédus felkeresése tanácsos.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. szeptember 01., 14:47; Megválaszolva: 2019. szeptember 01., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: