Jóindúlatú mióma lehet?

Kedves doktor úr! Kb: 3 éve egy ultrahang vizsgálaton diagnosztizált az orvos nálam egy darab 3, 5 cm-e miómát.Èn rendszereresen jártam, járok nőgyògyászhoz rákszürésre, és ultrahangra félévente a kis mióma miatt.Elkeztem szedni Esmy nevű gyògyszert a miómára, ami össze zsugoritotta felére a miómát, és rendszeresen csinálok cickafark teából ülőfürdőt.1 hete kezdtem egy hidrogon peroxidos hüvelyöblitêst amit 3%os gyogyszertári hidrogénperoxid, én nekem egy orvos ajánlotta bogy vizzel higitva hüvely öblitésre jó.Hónap végén megyek vissza ultra hangra hogy.megnézzűk a mióma méretét.Szeretném ha ez a mióma elmúlna nekem, nem szeretnék operációt, nem szültem még gyereket, de xzeretnék egy gyermeket, mindig odafigyeltem magamra.Régen amikor vérzêsem volt, megsem éreztem, és nem görcsöltem, de 3 éve amióta a miómát észrevették, ha vérzésem van akkor csak azon az oldalon görcsölök ahol a miómám van. Amikor nincs vérzésem nincsen semmi féle panaszom.De attòl félek hogy ez nőhet.Régen szedttem fogamzásgátlò tablettát, a vérzézem mindig rendben volt, és pontosan megjött.Ha újra elkezdenék fogamzásgátlò tablettát szedni.a mióma elmúlhat-e? A nőgyógyászom azt mondta hogy hy szülnék egy gyereket akkor a mióma felszivódhat. A tanácsát kérném ebben, hogy mit tegyek, nem szeretném a műtétet.Ès úgy hallottam, hogy a mióma akkor alakul ki ha a hormonháztartás megváltozok, 3 éve édesapám meghalt, sokat idegeskedttem, és félévig adtak nekem pszichátriai gyògyszereket, de ezeket már másféléve letettemés nem nyúltam gyógyszerhez,, és utána jött ki nekem a mióma.Van e valami megoldás műtéten kivül, amivel el lehetne tüntetni a miómát.Egészségesen táplálkozom. Mivel lehet az ösztrogént csökkenteni a szervezetben, én úgy tudom ha az ösztrogén, iiletve a női hormon magas akkor kialakulhat a mióma, de lehet hogy rosszul vagyok informálva.Elnézést hogy ennyit irtam.Köszönöm a tanácsát. Üdvözlettel: Hermann Ildikó

Dr. Kiss György válasza Jóindulatu Mióma témában

Tisztelt Hölgyem!

Levele valóban részletes és sok kérdést érint.

Az Esmya valóban csökkenti a myoma méretét és ezt az időszakot kellene kihasználnia, hogy fogantatás létrejöjjön-- tekintettel, a 44 évre. Valószinü, hogy nőgyógyásza is ezt javasolhatta. Egyébként is döntő lehet a hónap végén esedékes vizsgálat és kérem inkább ezt vitassa meg kezelőorvosával.

44 éves korban nem javasolnám a fogamzásgátló tabletta szedését és a hüvelyöblitést is mellőzhető lehetne, mert az a veszély áll fenn, hogy a hüvelyben élő hasznos tejsavat termelő bakterium flórát is károsithatja illetve eltávolithatja öblités alkalmával.

Több kérdésére nem térek ki, mert az idő sürgetése miatt, most elsősorban azt kellene Önnek eldöntenie, hogy vállal-e babát?

Kérdései jók voltak és valóban ne szedjen feleslegesen gyógyszereket és tanácsom az, hogy a babaprojekt lehetőségeit beszélje meg a vizit alkalmával.

Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. január 27., 16:21; Megválaszolva: 2016. január 27., 19:39
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ovulációs fájdalom
Üdvözlöm! Abban kérem a segítségét, hogy az utóbbi hónapokban nagyon ritkán előfordult igen kellemetlen hasi diszkomfort érzésem. Ahhoz tudnám...
HPV fertőzés
Nemi szerv
Gyógyszer mellékhatás? Baba?
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...