Csak mellékhatás, vagy más probléma?

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt (2o16. 7. 29.) egy csak külföldön elérhető, viszonylag újonnan piacra dobott Gynefix 2oo megnevezésű spirált szerettem volna feltetetni magamnak. Ennek jellegzetessége, hogy jóval kisebb, mint elődjei, így még nem szült nők számára is alkalmas. A beavatkozást végrehajtották, ám nem tisztázott okok miatt a spirál nem maradt meg a helyén, ezért még ott azonnali eltávolításra került. Ez után az általános higiénia betartásán kívül más tanácsot nem kaptam. Arról, hogy esetleg követnem kellene a sikeres spirálfelhelyezés utáni időszakra előírt orvosi javaslatokat (amelyekről még korábban tájékozódtam) , nem esett szó. A beavatkozást követő egy héten keresztül vérzést, majd sárgás váladékozást tapasztaltam, de ezek elmúltak. A menzeszem szabályos módon augusztus 8-12-ig tartott, azonban jóval erősebb vérzéssel és fájdalommal járt, mint ahogy szokott. Így arra jutottam, hogy a sikeres spirálfelhelyezés esetleges mellékhatásai nálam is jelentkeztek, annak ellenére, hogy nálam a beavatkozás nem hozott eredményt. (Feltételezem, hogy ezt, a tájékoztató szerint 3-4 cikluson át tartó mellékhatást így nem a spirál jelenléte, hanem a felhelyezés során keletkezett sebek okozzák.) A napokban, a soron következő második menzeszemhez közeledve azonban nyilalló fájdalmakat tapasztaltam mind a méh, méhszáj és hüvely területén. E fájdalmak nem olyanok, mint a megszökött menzesz előtti görcsök. Ellenőriztem a méhszájat, és sötétsárgás váladékot vettem észre a nyílásban. A hüvelyváladék ennek ellenére augusztus eleje óta tiszta, a színe a mai napig sem változott. A kérdésem végül az, hogy lehet-e a fájdalom a méhszáj felnyitásából adódó menzesz előtt/alatt jelentkező mellékhatás, a váladék pedig a gyógyulási folyamatok természetes velejárója, avagy lehetséges-e, hogy gyulladás áll fenn? Érdemes személyesen felkeresnem egy nőgyógyászt? A HPV egyes típusai ellen oltva vagyok, eddig semmilyen egyéb nőgyógyászati panaszom vagy beavatkozásom nem volt. A körülményekhez képest lehető legpontosabb diagnózis érdekében mellékelek egy fotót a méhszájról. Ez a nyilalló fájdalmak jelentkezése után készült. Talán a fotón nem látszanak jól a színek, de szabad szemmel nézve sötét sárga a váladék a nyílásban. (A képfeltöltéshez csatoltam, ám arról a rendszer nem tájékoztatott, hogy sikerült-e a feltöltés.) Köszönöm a figyelmét és mielőbbi válaszát! Utóirat: Ez az első alkalom, hogy a webbeteg.hu szolgáltatását használom, így nem tudom pontosan, hogy minden kérdést megjelentetnek-e nyilvánosan az oldalon. Mivel problémám személyes, és egyedi jellege miatt nem hiszem, hogy másoknak hasznára válna, ha módjukban áll, kérem, levelemet ne publikálják.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csősz György válasza spirál témában

Tisztelt Kérdező!

Örülök, hogy a WEBBETEG oldalt választotta egészségügyi információ szerzésére.

Elnézését kérem a kissé megnyúlt válaszküldési idő miatt, amelynek hátterében technikai probléma állt. Levelét és a választ csak Ön látja, a weboldalon nem lesz olvasható. Oldalunkon szereplő figyelmeztetést is küldöm Önnek, mivel nem tudom, hogy ez a csak Önnek szóló válaszon is szerepel-e. Az oldalon a következő figyelmeztetés szerepel "Felhívom figyelmét, hogy a válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát"

A képfeltöltés nem sikerült, nem érkezett kép. (Nem igazán tudom, hogyan sikerült Önnek a méhszájról fotót készítenie...) Remélem, hogy jól van és a panaszai időközben megszűntek, amennyiben nem, úgy természetesen ismételt nőgyógyászati vizsgálatra van szükség.

Küldöm Önnek dr. Csősz György nőgyógyász kollégánk válaszát.

Üdvözlettel

dr. Árki Ildikó

Tisztelt Kérdező!

Kép nem érkezett.

A felhelyezéskori mellékhatások csak néhány óráig jelentkeznek, különösen ha sikertelen a felhelyezés.

TanulsáG..Nem szült nőnél csak különleges ok miatt javasolt a spirál használata bárhol is lehet azt kapni.!

Ennyi idő elteltével nem függ össze a panaszok létrejötte.

Egyébként gyulladásra sem utalnak a panaszok. Véleményem szerint ezek futó panaszok betegség nincs mögötte, ha spontán rendeződik orvost nem igényel.

Üdvözlettel.

dr. Csősz György

Kérdés: 2016. szeptember 02., 20:14; Megválaszolva: 2016. szeptember 06., 12:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruációs zavar-hormonális...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az utóbbi 1 évben megváltozott a menstruációm.Nagyjából minden 3-4.vérzés csak barnázgatás, ami időtartamban megegyezik...
Mirena spirál
Tisztelt Doktornő! Tegnap felhelyezték Nekem a Mirena spirált. Azért ez a fogamzásgátlási módszer jöhetett csak szóba, mert epilepsziás vagyok...
Mióma és antifoszfolipid szindróma...
Pozitív szövettan mellett, miomás elváltozásokkal a méh eltávolításán gondolkodik az orvosom. Midezek mellett antifoszfolipid szindroma is jelen van....
mirena spirál jelzőszál
Tisztelt Doktor Úr. Pár napja helyezték fel a Mirena nevű spirált. A leírásban az szerepel, hogy a jelzőszálat lehet ellenőrizni pl. zuhanyzás...
Levették a spirált mert gondot...
1 eve tetettem fel a spiralt, amit hosszas fajdalmas gorcsoles, es eros kozti verzes miatt aprilis 8-an vettek le, nem menzes alatti idoszakban. UH-al nem...