• Mirena spirál

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Tegnap felhelyezték Nekem a Mirena spirált. Azért ez a fogamzásgátlási módszer jöhetett csak szóba, mert epilepsziás vagyok és a hormonális fogamzásgátlók csökkentik az epilepszia gyógyszerem vérszintjét. Úgy tudom a Mirena csak lokálisan hat és minimális része jut be a vérkeringésbe. Ez igaz? Úgy olvastam, ha szájon át szedném a levonorgesztrolt, az 20%-os anti-epileptikum vérszint csökkenést eredményezne. A Mirena esetében ez kb hány százalék? Kell tartanom attól, hogy lényegesen csökkenti a Lamolep hatását? Köszönettel: Kata

        Dr. Farkas Ágnes válasza a spirál témában

        Kedves Kata! A Mirena spirálból a szervezetbe jutó hormon mennyiségét úgy lehet meghatározni, ha vérvételt csinálnak. Így ellenőrizték ezt is tanulmányok során. Az elvégzett vizsgálatok során a hormonszint a kimutathatóság határán alul volt az esetek döntő többségében. Ez azt jelenti, hogy csak minimális páciensnél lehetett kimutatni a hormont a keringésben és csak minimális szinten. Összegezve ezeket, nem kell aggódnia, a legmegfelelőbb védekezést választották és a Lamolep hatását nem fogja csökkenteni. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Kérdés: 2018. június 21., 17:40; Megválaszolva: 2018. június 26., 11:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: