Nőgyógyászati lelet

Tisztelt Doktor úr! Körülbelül 1 éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, kezdődtek is a problémák (előbb egy 5 cm-es ciszta a jobb petefészkemben, majd 1 hónapra rá sok kicsi lett helyette mindkét petefészkemen) PCO jellegű elváltozást állapítottak meg. A doktor úr, aki megvizsgált igen szűkszavú volt, ez nagyon nem volt szimpatikus, főleg úgy, hogy az esküvőm előtt 1 héttel annyit közölt velem, hogy nem működnek rendesen a petefészkeim, nem mond semmit, majd a labor megmutatja az okát. Elmentem egy másik nőgyógyászhoz, ő is javasolta a vérvételt, és felírta az inofolicot. A héten (kb. 5 hónap elteltével) voltam nála ismét, azt mondta, hogy a jobb petefészkem egész szép, a balon azért még elég sok a ciszta: a leleten ez áll: J.o. ovarium: 3, 8*2, 19 cm-es, B.o. ovarium 4*1, 91 cm-es PCO-s jellegű. Mind ezt úgy mondta, hogy szép nagyok a petefészkeim. Voltam 3 nap múlva egy másik probléma miatt hasi ultrahangon, ahol a belgyógyász kissé meglepődve mondta, hogy nagyok a petefészkeim, 3 napra a nőgyógyászati vizsgálatot követően a belgyógyászati leleten ez áll: Mindkét ovarium a szokottnál nagyobb, echoszegény szerkezetű, a jobb oldali 3*4, 2 cm-es, a bal oldali 3, 7*4, 4 cm. Mindkét ovariumban számos apró folliculus található. Ez gyakorlatilag ugyan az a diagnózis, de aggaszt ahogyan a petefészkem méretén meglepődött, a nőgyógyászom nem találta ezt furcsának. Olvastam, hogy a PCO esetén jóval nagyobb lehet a petefészek mérete. Ez valóban így van? Előre is köszönöm a válaszát, Üdvözlettel: M. Szabina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza a petefészek témában

Tisztelt Hölgyem ! Igen, PCO syndroma vagy betegség esetén nagyobbak lehetnek a petefészkek/vastag, fehér fallal rendelkeznek, ezt laparoscopiák során tapasztalhattuk is/, de ez, vagyis a petefészkek nagysága csak a "jéghegy csúcsa ", hiszen a PCOS egy sokkal összetettebb, ugynevezett Metabolikus X syndroma egyik tünete, mellette magas vérnyomás, elhizás, 2-s tipusu cukorbetegség és szőrnövekedés szerepelhet, ezért, egyértelmüen endokrinológus szakorvost igényel a korrekt és eredményes kivizsgálása. Óvva intem, hogy tulzottan belebonyolódjék és nögyógyászra is csak akkor tartozik, ha meddőség gyanuja merülne fel. Nem akarom védeni a nőgyógyászát, de nem hiszem, hogy a fentebb emlitett belgyógyász kollega hüvelyi ultrahang vizsgálattal állapitotta volna meg a pwtefészkek nagyságát és talán ez lehet az eltérő eredmény egyik oka is. Üdvözlettel: dr.Kiss.

Kérdés: 2016. február 26., 14:07; Megválaszolva: 2016. február 28., 21:53
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele
Ciszta vagy petefeszekrak?