• citológia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Ma kaptam meg a citológiai eredményemet, orvossal még nem tudtam beszélni, viszont megijedtem a lelet eredményétől. A diganózis: LSIL A reaktív sejtelváltozásoknál a reparationál és az egyébnél van X jel és még fel van tüntetve, hogy HPv: koilocyta, macrocyta, parakertis) Ezek az értékek pontosan mit jelentenek? Ha jól sejtem HPV fertőzésem van, de mennyire súlyos a diagnózis? Mert "P" érték nincsen feltüntetve. Válaszát nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Gyöngyi

        Dr. Kiss György válasza a citológia témában

        Tisztelt Hölgyem ! köszönöm levelét. A cytológiában már legtöbb helyen a Bethesda értékelést használják és nem a Papanicolau 1-2-3-4-5 morfológiai osztályozást. Tehát az ŐN Bethesda szerintii értékelése LSIL : alacsony kockázatu laphásejt lesiót /sérülést / jelent, ami morfológiailag megfelelhet ugyan a P 2-s "régi " eredménynek, tehát baj nincs, de valóban a HPV érintettséget és a HPV tipusát meg kell vizsgáltatnia. Valószinü kezelő orvosa is ezt fogja ajánlani. Üdvözlettel: dr.Kiss.


        Kérdés: 2015. október 15., 10:37; Megválaszolva: 2015. október 15., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: