• Viszketés, vérbő hüvely, erős folyás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úr! Egy elég komoly problémával kapcsolatban kerestem fel Önt! Már közel 6 éve szenvedek erős hüvelyi folyástól. Ez enyhén sárgás illetve fehér színű, elég erős, kellemetlen szagú, időnként túrós állagú. Már számtalan orvosnál jártam ezzel a problémával, de nem oldotta meg semmilyen készítmény. Legutóbbi látogatásom során HPV pozitív teszttel lettem "gazdagabb" és egy P2-et méhnyakrák szűrés eredménnyel (ez most először lett P2-es, eddig mindig P1-es volt), Isoprinesine-t írt fel, amit közel 4 hónapig szedtem rendszeresen. Ehhez a folyáshoz társul (ritkán) égő, viszkető érzés a hüvelyemben, vérbő a nagyajkak belső oldala, és a hüvelyem. Lassan 2 éve párkapcsolatban élek. Borzalmasan zavar, és nagyon kellemetlen már, főleg a folyás zavar. Szeretném végre ezt "elhagyni".:( Használok intim mosakodógélt, azt hittem az majd valamennyit segít, mert a pH értéket helyre állítja, de az sem vált be. Kérem, segítsen megoldani a problémát! Az első ilyen viszkető panaszom akkor volt, amikor a HPV kiderült, emiatt a probléma miatt mentem el az orvosomhoz. Előre is köszönöm a válaszát, és a segítségét! Tisztelettel: Borzasztóan elkeseredett Katie.

        Dr. Pétervári László válasza a hüvelyi folyás témában

        A hüvelyi folyások típusai A fehér folyás - Leukorrhoea (fluor albus) A Leukorrhoea, sárgásfehér váladék távozása a hüvelyből, amit a köznyelv fehérfolyásnak nevez. Ez a jelenség rendszerint a hüvely vagy a méh fertőződésének vagy olykor a méhnyakban lévő mirigyek túlműködésének a következménye. A fehérfolyásból származó kenet vizsgálata lehetővé teszi a fertőzést előidéző kórokozók (baktériumok, élősködők, egyes vírusok) azonosítását. A fehéres folyás többnyire hüvelyviszketegséggel, esetleg piros, gyulladt szeméremajakkal együtt járó tünet. Orvoshoz kell vele fordulni ugyanúgy, mint a sárgásfehér, sárgászöld vagy világos barna, rossz szagot árasztó folyás és hüvelyviszketés esetén. Ez esetben felmerül az előbbi kiváltó okokon kívül a trichomonas-fertőzés vagy a tripper (gonorrhoea) lehetősége is. A szexuális úton terjedő baktériumok vagy egyéb kórokozók esetén a partnert is meg kell vizsgálni és szükség esetén kezelni kell őt is. A fiatal lányoknál jelentkező fehéres folyás (fluor alba) oka rendszerint lelki természetű, hátterében erotikus vágy vagy konfliktus rejlik. A jelenség nem kóros, spontán elmúlik. A chlamydia- és ureaplasma-fertőzés Enyhe folyás kísérő tüneteként megjelenő fájdalom – az alhasban, vagy közösüléskor – vizelési problémákkal együtt chlamydia- és ureaplasma-fertőzésre utal. A bakteriumok okozta folyás Az erős, szürkés színű folyás esetén baktériumok telepedtek meg a hüvelyben. Az ok lehet a hiányos higiéné – akár a nőnél, akár a vele élő férfinál. A gombás fertőzés okozta folyás A terhes nőknél, cukorbetegeknél ill. antibiotikum-kúra után jelentkező enyhe, fehéres-zöldes folyás gombás fertőzésre utal. A véres folyás A véres folyás többféle, mindenképpen orvosi beavatkozást igénylő betegség tünete Jelezhet petevezeték gyulladást (általában lázzal jár), méhsüllyedést vagy méhelőreesést, de lehet panasza a méh jóindulatú daganatának illetve méh- vagy méhnyakráknak is. A pecsételő vérzés és heves fájdalmak az alhasban felvetik a méhen kívüli terhesség lehetőségét, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni. A pesszárium vagy gumióvszer okozta allergia híg, áttetsző váladékozást idézhet elő, de ez tulajdonképpen nem folyás. Szájon át szedhető készítmény alkalmazása szükséges panaszára.


        Kérdés: 2014. november 27., 22:31; Megválaszolva: 2014. november 28., 21:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: