Szükség van-e még rákszűrésre?

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! 12 éve volt egy nőgyógyászati hasi műtétem, mely során eltávolították mindkét petefészkemet és a méhemet, mert mindkét petefészkemen rendszeresen voltak ciszták, a méhemen pedig jóindulatú mióma volt. Ezután az orvosom utasítására 2 évente jártam rákszűrésre. Öntől azt szeretném megkérdezni, hogy van-e a további rákszűrésnek értelme ill. hogy veszélyeztetve vagyok-e méhnyak rák kialakulására? Köszönettel: Ildikó

† Dr. Szalóczy Péter válasza rákszűrés témában

Kedves Ildikó! Nőgygyászati rákszűrésre, ha eltávolított szerveiben nem volt rosszindulastú szövettani eredmény, nincs szüksége rákszűrésre. De a korai mesterségesen létrehozott menopauzája miatt, főleg, ha nem kapott tartós gyógyszeres hormonpótlást, csontjai a tüszőhormon korai hiánya miatt jobban ki voltak téva a csontritkulés másnál 10 évvel később induló folyamatának. Így ennek ellenőrzése az eredménytól függően 1-2 évente kötelező. A mellek mammográfiás szűrése, ha eddig negatív eredményűek voltak és nem kapott tartós hormonpótlást, valamint családilag nem volt mellproblémás hölgyelőd, legalább 2 évente vizsgálandók továbbra is. Ha volt a felsoroltakból valamelayik, akkor még évente.

Kérdés: 2013. október 02., 18:45 ;Megválaszolva: 2013. október 04., 20:48
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Méhnyakrák szűrés, kauterizáció
Tisztelt doktorno! A tavaly ev elejen a mehnyakrak szures eredmenyem elvaltozott sejteket mutatott ki.megismeteltek hat honap mulva, amikor negativ lett az...
Rákszűrésre visszahívtak, lehet...
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék hogy voltam nőgyógyászati rákszűrésen és most kaptam egy beutalót szakrendelésre. Az eredményem a...
P1 rákszűrés két gyerek után?
Pár hónapja méhszájseb fagyasztásom volt. Két hétre rá (egy másik orvoshoz) rákszűrésre mentem, ott tudtam meg, hogy fagyasztás után legalább...
rákszűrés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma nap voltam nőgyógyászaton, a 2. rákszűrésem eredményei miatt, az első rákszűrésnél HPV vizsgálatot is végeztek...
Túrós jellegű...
Kedves Doktornő. Előfordul néha túrós jellegű fehér szagtalan hüvelyváladék. Voltam Nőgyógyásznál és levette a rákszűrést aminek eredménye...