hormonszint vizsgálat

Tisztelt Dr Úr! A férjemmel kisbabát szeretnénk 3 hónapja próbálkozunk.Elmentem a nőgyógyászomhoz vizsgálatra, vett kenetet és csinált ultrahangot is. Azt mondta minden rendbe, írt fel hüvelykúpot minimális folyás miatt. A ciklusom 3 napján vérvételre küldött hormonszint vizsgálatra.Ön szerint szükséges ez a vizsgálat, nem túl korai? Lehetséges hogy a folyás miatt nem estem eddig teherbe? Várom válaszát! Üdv: N91

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza hormonvizsgálat témában

A ciklus 3. napján végzett hormonvizsgálattal megállapítható a teherbeesés hormonális lehetősége, speciális hormonvizsgálatok (FSH, LH, E2, Prol, Prog, Test, TSH, T3, T4, DHEA)

A folliculus - stimuláló hormon az agyban található agyalapi mirigyben (hipofízis) termelődik. Az FSH és a szintén itt termelődő luteinizáló hormon (LH) együttesen vesz részt a női ciklus szabályozásában. A két hormont együttesen gonadotropinoknak nevezzük.

Az FSH és LH termelődésének szabályozása egy magasabb agyi szabályozó központ (hipotalamusz) és az általa termelt GnRH hormon, valamint a petefészek hormontermelése által valósul meg. Az FSH mindkét nemben jelen van és az ivarsejtek érési folyamatáért felelős. Férfiakban serkentőleg hat a spermiumok érési folyamatára és segíti az férfi nemi hormonokat megkötő fehérjék termelését (androgén-kötő fehérjék) .

Nőkben a petefészek hormon kiválasztását az FSH és LH együttesen szabályozza. A női ciklusban három nagy szakaszt különítünk el: follikuláris fázis, ovuláció, luteális fázis.

Az ún. follikuláris fázis során több fejlődésnek indult tüszőből választódik ki és érik meg egyetlen (nagyon ritkán több) , amelyet domináns tüszőnek nevezünk, valamint felkészül a méhnyálkahártya (endometrium) az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódására.

Az FSH a tüsző (follikulus) érését és a petefészek hormon elválasztását serkenti (ösztrogén, inhibin) . A petefészekben fokozódó hormontermelés visszahat az agyalapi mirigy FSH és LH elválasztására, aminek következtében csökkeni fog a szekréciójuk.

A ciklus közepén a domináns tüszőben igen nagy mennyiségben termelődik az ösztrogén, aminek következtében megnő az agyalapi mirigy LH elválasztása és ennek hatására általában a 14. ciklusnapon bekövetkezik az ovuláció, azaz megtörténik a petesejt kilökődése.

Ezt követi a luteális fázis, amelyben a petesejt kilökődésének helyén kialakul a sárgatest, ami a ciklus második felében progeszteront választ ki. Ennek serkentésében az FSH, szintén fontos szerepet tölt be.

Kérdés: 2012. szeptember 19., 13:16; Megválaszolva: 2012. szeptember 20., 21:47
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés