Hormonvizsgálat, PCOS, meddőség

A probléma a következő. Egy év alatt 14-15 kg-ot fogytam mostanáig. Sajnos nem tudtam időben megállni és jelenleg 172 cm magasságomhoz 48 kg társul, ami borzasztóan kevés. Akarok visszahízni és nem megy, hiába eszek. Arra gondoltunk, hogy ezzel összefüggésben maradt el a menstruációm, megint csak majdnem egy éve. Folyamatosan mentem kivizsgálásokra, nőgyógyászokhoz, ahol semmi rendellenességet nem tapasztaltak. Kaptam nyáron sárgatesthormont, aminek hatására egyszer megjött, de azóta sem. Nem hagy nyugodni, félek a meddőségtől, így elmentem megint egy másik nőgyógyászhoz, és ő a petefészkeim alapján PCOS-t diagnosztizált. Számos cisztaszerű képződmény a petefészkeim falán. Elküldött hormonvizsgálatra és a következő eredmény született: Centrum FSH 3, 01 U/L Centrum LH 0, 2 U/L Centrum Prolactin 141, 9 mIU/L Centrum Progesteron 2, 4 nm/L Centrum Tesztoszteron 1, 1 nmol/L Centrum Ösztadiol 73, 0 pmol/L Sajnos nagyon későre kaptam időpontot a leletkiértékelésre, így most ezért is írok (nem bírom ki addig) . Nagyon szeretnénk jövőre kisbabát és ezért is járom körbe ezt a panaszt amennyire lehet. Kérdéseim főként arra irányulnak, hogy a fogyás okozhat-e ilyen eltéréseket a petefészkemen, a leletemben, vagy akár PCOS-hez is vezethetett? Utánaolvastam a PCOS-nek és sajnos (vékonyságom ellenére) nagyon illenek rám a tünetek. Egész nap falásrohamaim vannak, de főleg este (mégsem hízok) , evés utáni és előtti rosszullétek. Ha nem ehetek megőrülök. Folyamatosan iszok, pisilek (alig bírok kimenni néha a wc-ig) . A hajam hullik, nem jön meg. A laboreredményemben a májfunkcióknál volt eltérés (sajnos nincs itt a lelet, nem tudom melyik) . De azt hiszem, a hormonleletem meg nem mutat PCOSre utaló jeleket, bár egyáltalán nem értek hozzá! Nagyon félek a meddőségtől. Kérem segítsenek! Hova fordulhatnék, az, hogy egy éve 29 évesen nincs menstruációm az egyszerűen kiakasztó. A hormonlelet mire utal? Milyen az eredmény? Előre is nagyon köszönöm a mielőbbi választ! Zsuzsi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza hormonvizsgálat témában

Kedves Zsuzsi!

Leletéből az FSH és LH értéket kell kiemelnem, melyek kórosan alacsonyak, ez nagy valószínűséggel a drasztikus fogyás miatt alakult ki. Ettől függetlenül szükséges, hogy egyéb betegségek ki legyenek zárva, melyek ilyen állapotot okoznak. Nem írta hol él, keressen legyen kedves endokrinológiai klinikát vagy ha ettől messze lakik endokrinológust a további kivizsgálás miatt minél hamarabb.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2014. szeptember 04., 10:05; Megválaszolva: 2014. szeptember 06., 14:42
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Női hormon laborvizsgálat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! PCOS gyanúja miatt hormonvizsgálatra küldtek. A doktor úr aki elrendelte a vizsgálatot, nem emelte ki, hogy mikor kell...
van-e esély a teherbeesésre
Kedves doktor Úr/Hölgy! Azzal a kéréssel fordulnék Önhöz hogy értékelje nekem a vérvételi eredményem! A Párommal babát szeretnénk már évek...
Hormon vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! A nőgyógyászom hormon vizsgálatra küldött mivel már több mint egy éve nem sikerül teherbe esnem, viszont azt nem mondta, hogy...
laborvizsgálat
Szíves segítségüket szeretném kérni az alábbi eredményekkel kapcsolatban. Egy magánrendelésen kérte az orvos, hogy csináltassam meg az alábbi...