Lehetséges inzulinrezisztencia?

Kedves Doktor úr/Doktornő! Férjemmel kisbabán dolgozunk, így nőgyógyászomnál az utóbbi hónapokban többször voltam, hogy minden rendben van-e, nem lát-e semmi gondot, azt mondta, "így ránézésre nem". Majd elkezdtem LH teszteket csinálni, mert több hónap után sem sikerült a baba, azonban a teszteim 5-6 napig is erősen pozitívak lettek (3 hónapja nézem őket középidőben) . Megijedtem, mert olvastam, hogy ez PCO-ra utalhat, így ismét felkerestem az orvosomat, beszámoltam neki erről, megnézett, és hirtelen egyértelmű lett, hogy PCO-m van. Csináltattam inzulin vizsgálatot (sajnos csak 2 pontosat csináltak) , közben visszamentem hozzá ellenőrzésre néhány nappal később (akkor még nem volt meg az eredmény) , akkor már csak enyhe PCO-t mondott, idézem "a bal nem is tűnik annyira PCO-s nak". Most már nem igazán tudom, hogy mire számítsak... Azóta meglett az eredmény, ezért szeretném, ha legalább az inzulinom vonatkozásában tudnának segíteni, hogy endokrinológiai irányba induljak-e el csinálva a diétát és a rendszeres mozgást, kell-e szednem metformint, vagy valami más lehet-e a gond. Vércukor: 0': 4, 76 mmol/L (4, 00-6, 40) 120': 4, 26 mmol/L Inzulin: 0': 12, 10 mU/l (2, 00-29, 00) 120': 16, 70 mIU/l PCO szempontjából: 64 kg vagyok, sportolok, eddig nem folyamatosan, mindig csak néhány plusz kg után, de igyekszem rendszeressé tenni (66 kg-nál több sose voltam, 58-nál érzem jól magam a "bőrömben", bár állítólag akkor már elég soványnak tűnök) , egészségesen igyekszem étkezni (PCO gyanú miatt már PCO diétát kezdtem) , 171cm, sportos alkat. TSH-m áprilisi labor alapján rendben. Pattanásosodásra hajlamos vagyok, de nem vészes, arcon néhány db, plusz néhány szőrszál nem oda illő helyen, de az se vészes. Menzeszem rendszeres, 28-32 naponta, 6-7 napig, bő vérzéssel, erős fájdalommal az első 3-4 napban. Hőgörbét vezetek 3. hónapja, az első kettő normálisnak tűnt, ciklus második felében hirtelen felemelkedett, fent maradt, mensi előtt leesett.Utóbbi kicsit szétesett: 2x emelkedett. Segítségüket köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza PCOS témában

Az inzulin rezisztencia nem mutat kóros értéket.

A leírtak alapján-a menstruáció ideje és mennyisége, fájdalommal arra utal, hogy a peteérés hiányzik. Ezt hormon vizsgálattal kell vérből megnézni, progeszteron szintje a 21-23. menstruáció utáni napon. Ezután ha szükséges gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, ez a PCO-t is kezeli.

Ha ez rendben, akkor a partner vizsgálata és az anatómiai, ún.kürt átjárhatóság vizsgálata szükséges.

Kérdés: 2012. szeptember 10., 11:17; Megválaszolva: 2012. szeptember 11., 22:29
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
PCOS, rendszertelen ciklus
Gyógyszerek
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyász orvos megállapította nálam a PCO nevű betegséget. Először voltam ennél az orvosnál, de érdeklődni szeretnék...
Menstruáció kimaradása 1 évig
Tisztelt Doktor úr! 1 éve nincs menstruációm, már több orvosnmál is megfordultam. Voltam hormonszint vizsgálaton, ami semmi szokatlant nem mutatott...
PCO-PCOS kapcsolata a...
Tisztelt Dr. Úr/Nő! 15 éves koromtól kezdődően Lindynettet szedtem, többek között a rendszertelen ciklusaim miatt. 5 év gyógyszerszedés után...
PCO, peteérés hiánya
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy PCO-t állapítottak meg nálam és három Clostilbegyt-es kúra után sem reagálok a...