Endometriózis, zoladex

Tisztelt WebBeteg! Doktor Úr, Doktor Nő! 4es stádiumú endometriózissal műtöttek. 18 évesen már elveszítettem az egyik petefészkemet. Most sikerült egy részét megmenteni a másiknak, de pár héttel a műtét után már visszanőtt egy 35mm-es ciszta. Zoladexet kapok, mivel még nincs gyerekem és a kezelés után mesterséges megtermékenyítésre mennénk, ugyanis a petevezetőmet is ki kellet venni. Amikor mentem a második hónapi injekcióra, az orvos megkérdezte akarom-e a három hónapi adagot, mivel van ilyen is és így nem kell havonta injekcióra járni. Persze igennel feleltem. Folyamatos fejfájásom van, gyakran szédülök, fehér foltokat látok magam elött, és az ereim is meg vannak dagadva, főleg a jobb oldali nyaki ütőerem. Ezek után néztem utánna pontosabban a lehetséges mellékhatásoknak és láttam hogy ez az injekció nem adható nőknek, csak férfiaknak. Félek attól, hogy ez a nagy dózis teljesen leállítja a petefészkem működését, így oda az esély a gyerekvállalásra, nem is beszélve a korai klimaxról. Teljesen tanácstalan vagyok, mit lehet most tenni és milyen károkat okoz ez bennem. Válaszukat előlre is nagyon köszönöm! Tisztelettel, Bak Henrietta.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza endometriózis témában

Zoladex alkalmazása NŐ betegeknél

Bizonyos típusú nőgyógyászati betegségek kezelésére a Zoladex kezelés maximális ideje 6 hónap lehet. A terápia folyamán - a mesterséges megtermékenyítést segítő Zoladex kezelés eseteitől eltekintve - az úgynevezett eszközös, nem-hormonális fogamzásgátlást kell alkalmazni a terhesség elkerülése érdekében. Fogamzásgátló tabletták alkalmazása ellenjavallt.

Ha a Zoladex-et a méhnyálkahártya rendellenes helyen történő tapadásának (endometriózis) kezelésére kapja, kiegészítő kezeléssel csökkenthető a Zoladex-nek a csontozatra kifejtett kedvezőtlen hatása.

Policisztás ovarium szindrómában szenvedő betegeknél a Zoladex 3, 6 mg depot injekció asszisztált reprodukciós protokollban való alkalmazása óvatosságot igényel, mivel a follikulusok képződése fokozott lehet.

Az észlelt tünetek a gyógyszer mellékhatásai.

Kérdés: 2012. szeptember 05., 14:13; Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 23:20
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Endometriózis-állandó fájdalom
Üdvözlöm! Szeretnék segítséget kérni a betegségemmel kapcsolatosan. Sajnos állandó kismedencei fájdalmam van a csípőcsont mellett a jobb...
Endometriózis
Tisztelt Doktor Úr! 2006 óta vannak endometriózisos panaszaim, ketszer műtöttek 10 cm-es cisztával laporoszkópia során. Az egyik petefészkemet...
Endometriózis és szövettan
Tiszteletem! 38 éves vagyok. Laparoszkópos műtétem volt, csokoládéciszta miatt. Műtét során eltávolította az orvos az egyik petevezetéket és...
Endometriózis és fogamzásgátló...
Kedves Doktor Úr! 2014. szeptember 9-én műtöttek meg endometriozissal, a nőgyógyászom utána fogamzásgátló tablettát írt fel, amit nem kezdtem...
Rákszűrés - Endometriózis
Tisztelt Doktor úr! Annyi lenne a kérdésem, hogy az endometriózis a rákszűrés ereményeképpen derül ki, vagy az már a "manuális" vizsgálatnál...