A PCOS teljes életmódváltással visszafordítható?

Tisztelt Doktor Úr! A napokban a nőgyógyászom PCOS-t állapított meg nálam, felírt cypromixet és azt javasolta, addig szedjem, amíg babát nem szeretnék, ha így van, akkor menjek vissza hozzá és megkezdjük a kezelést. A kérdésem az lenne, hogy teljes életmódváltással visszafordítható lenne teljesen a folyamat annyira, hogy a későbbiekben természetes módon, orvosi segítség nélkül is teherbe eshessek? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza PCOS témában

Életmódváltás, diéta segíti a gyógyulást.

A PCO súlyossága meghatározó a kezelésben.

PCO – Polycisztás Ovarium Szindróma kezelése

Mi a PCO?

Napjainkban az egyre növekvő számú meddő párok nőtagjainál kb. 20-30%-ban fordul elő ez a kórkép. A betegséget 1927-ben Stein és Leventhal írta le először, ezért a betegséget Stein-Leventhal Szindrómának is hívják. A kórképet jellegzetes ultrahangkép, laborlelet és tipikus testi tünet-együttes alapján diagnosztizáljuk. Az ultrahangképen a megvastagodott kérgű petefészek és az alatta gyöngysor-szerűen elhelyezkedő, meg nem repedt és elsorvadt tüszők sora látható.

A kórképben a központi idegrendszer nemi irányító hormonjainak egyensúlya is felbomlik, melyet laboratóriumi tesztekkel tudunk igazolni. A legújabb ismeretek szerint a kórkép kialakulásában nagy jelentősége van a cukoranyagcsere-egyensúly fenntartásáért felelős szabályozó rendszernek is.

A PCO tünetei

A PCO tünetei meddőség, vérzészavar vagy ritka menstruáció, a menstruáció hiánya, testsúlynövekedés, zsíros, pattanásos bőr, hajhullás, erősebb ovulációs fájdalom.

PCO kezelése

A betegség kezelése attól függ, hogy párosul-e meddőséggel vagy sem. Családtervezési szándék nélkül gyógyszeres kezelés ajánlott. Teherbeesés segítésére a nemzetközi ajánlásokat követve operatív és gyógyszeres kezelés kombinációjával érjük el a legjobb eredményeket. A gyakran párhuzamosan észlelhető inzulin rezisztencia egyensúlyának helyreállítása életmód változtatással és gyógyszeres módon szintén eredményekkel kecsegtethet.

Műtéti kezelés során laparoszkópia segítségével, az ún. „drilling” módszerrel elvékonyítjuk a petefészek megvastagodott kérgi részét és eltávolítjuk a felszaporodott sorvadt tüszők tartalmát. Ezzel esélyt és helyet termetünk a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megnövekedett férfihormon szint drámai csökkenést mutat, és a cikluszavar rendeződhet.

A PCO-t követő terhesség

A beavatkozást követően egy meddő páciensnél akár a spontán terhesség lehetősége is fennáll. A műtét után a petefészket gyógyszeresen stimuláljuk, hogy a kívánt terhesség minél hamarabb bekövetkezhessen.

Kérdés: 2012. augusztus 31., 23:58; Megválaszolva: 2012. szeptember 03., 18:16
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Érdeklődés
Mola terhesség
Elakadó vizelet
Új fogamzásgátló módszer...
Menstruácios zavarok