Hydrocephalus - Idegsebészet

Kedves Doktor nő/Úr! 01) A kérdésem, erről a betegségről lenne HYDROCEPHALUS! S, hogy mit jelent a VP shunt (Pudenz)! A VP shunt-öt megfejtettem: Ventriculo-peritoneális shunt (V-P shunt): a shunt felső része az agykamrákba van vezetve, a hasi szára pedig a hashártyán keresztül fut a hasüregbe. Elég keveset tudok erről a betegségről.: (A tünetekről is olvastam. Azokról már tudok... Olvastam hogy van Mágneses shunt szelep is. 02) Milyen típus van még? 03) Hogyan dönti el az orvos(? ) , hogy igen a mágneses shunt jó lesz a betegnek. 04) Hogyha a személy nem jól kezeli a shunt szelepet, akkor mindig operáció fog rá várni? Ugyanis nem megfelelően kezeltem. Régen napokat (heteket hagytam ki) . Mostanra már minden nap nyomkodom. S csak 1-1x hagyok ki. Megpróbálok oda figyelni. Orvosom megkérte jegyzeteljem le a tapasztalatkat. Szóval, van naopok, mikor puha, van hogy behorpadva marad s van, mikor be se lehet nyomni a szelepet, olyan kemény. A behorpadási időt is leszoktam jegyzetelni. Fejem nyomásosan ritkán fáj. Régen míg nyomásos fejfájásom volt napokig, s hánytam, lázam volt. 2006-ban cserélték ki az egész shunt szelepet. (Az időjárásra nagyon érzékeny vagyok. Főleg a szeles időkre.) 05) Lehetséges, hogy műtét lesz belőle? Még ha nincs is sugár hányás, láz, s nyomásos fejfájásom.: -/ Egy aggodó lány

Dr. Boros Miklós válasza hydrocephalus témában

Kedves Kérdező!

Azt, hogy milyen shunt-ot ültet be az idegsebész általában egyszerű gyakorlati kérdés, melyikkel van a legjobb tapasztalata. A mágneses shuntot nem a beteg állíthatja, hanem kontrol során az idegsebész. A shunton lévő szelep, melyet időnként meg kell nyomnia (nem mindennap) , arra való, hogy jelezze van-e shunt működési zavar vagy sem. A betegeknek általában nem szokták javasolni a szelep nyomkodását. Nem értett félre valamit, amit az idegsebésze mondott Önnek? Azt javaslom, hogy keresse fel idegsebészét és beszélje meg újra vele ezt a problémát. A fejfájása nem feltétlenül a shunt működési zavar előjele, lehet abból a szorongásból adódó is, amit érez a betegségével kapcsolatban.

Kérdés: 2010. június 01., 22:07; Megválaszolva: 2010. június 01., 22:07
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agyi érelmeszesedés,valamint...
Tisztelt Doktor Úr ! Édesanyámnál 4 éve diagnosztizáltak Hydrocephalus betegséget,akkor még csak ellenőrzésre járt ,de most nyáron már...
hydrochepalus
Kedves Dr.Nő! Korábbiakban már írtam Önnek, amikor gyermekek magzati korban volt. Amikor megszületett, uh. csináltak, és hazaengedtek bennünket...
A hidrokefalusz öröklődik?
Egy rokonomnak hidrokefalusza van. Mikor hazavitték a kórházból napokig jól volt, így nem tudjuk génhiba (öröklődés) útján, vagy a...
Mit tegyünk?
Édesapám 83 éves, nagyon nehezen jár. Sokáig ortopédiai, reumatológia problémákkal magyarázták a nehéz járást, most azonban egy neurológus új...
csecsemő kori agyvíz víz fejűség
Ebben a 2.5 hónapos korban is kell a műtét vagy van más megoldás is a víz kevés?