A hidrokefalusz öröklődik?

Egy rokonomnak hidrokefalusza van. Mikor hazavitték a kórházból napokig jól volt, így nem tudjuk génhiba (öröklődés) útján, vagy a születésekor történt valami, ami miatt kialakult. A kérdésem az lenne ha lesz gyereke örökölheti-e. 50 évesen kell legközelebb cserélni az shunttől a hasüregig vezető csövet. Ebben a korban kockázatosabb lesz megműteni, mint fiatalon? Élhet boldog életet akár 80 éves koráig? Mennyi esély van a szellemi leépülésre?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a hydrocephalus témában

Tisztelt Érdeklődő! A hidrokefalusz, magyarul vízfejűsége, nem öröklődik, ez valamilyen lezajlott agyi betegség maradványtünete.. Nem egy speciális betegség, hanem különböző kórképekhez társuló tünetegyüttes. 50 évesen sem nagyobb a schuntcsere konckázata, mint más életkorban. Igen, élhet sokáíg, bár a jelenleg használatos schuntöket 1955-től használják, ezek a betegek jelenleg max 60 évesek, így nincs tapasztalat, hogy elélnek-e 80 éves korig...... A szellemi leépülés csak egyik típusú hidrokefalusz jellemző tünete, százalékot így nem lehet mondani, hogy nem ismert, milyen típusú, eredetű hidrocefaluszről van szó.

Kérdés: 2016. január 26., 22:43; Megválaszolva: 2016. január 27., 21:47
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú