hydrochepalus

Kedves Dr.Nő! Korábbiakban már írtam Önnek, amikor gyermekek magzati korban volt. Amikor megszületett, uh. csináltak, és hazaengedtek bennünket, úgy hogy kezünkbe adták a zárójelentés, hogy 2 hónap múlva kontroll. UH.:Közepes fokú szimmetrikus oldalkamra tágulat. Elülső szarvak 5-6mm. Occipitalis agyállomány 15-18 mm. Thalamoocipitalis diameter(TOD) l.u. 31-39mm. Feszülésre utaló jel nincs. Mindkét plexus choriozid, deformalt, szakadozott. Vélemény: Ventricumegalia l.u. Egyhetes kontroll U:H. A középvonal nem fiszlokált. A kamrarendszer egyenletesen tágult, a frontalis szarvak 9, a bal opcipitalis szarv 26, a jobb 28 mm tágasságú. Temporalis szarvak 5-6mm tágasságúak. A III.kamra 20X5 mm, a IV kamra nem tágabb. Állományi eltérés, számottevő mennyiségű pericebrális folyadékgyűlem nem mutatható ki.Vélemény: Hydrochepalus. Fejlődés neurológia: Súly: 2680g, 46cm, fejkf: 35 cm. Koponya konfigurált, nagykutacs 2x2cm, Agyidegek jól inverválnak. Izomtónus axiálisan hypotónia, végtagokban normotónia. Myotatikus reflexek, primitív reflexek kiválthatók. Elemi mozgásminták: renyhe vertikalizáció, jó lokomóció. Auditiv és vizuális figyelmi funkciók rendben. Vélemény: Az intruterin észlelt hydrochepalus jelenleg teendőt nem igényel. Jelenleg háromhetes itthon szépen eszik, (60ml) mozgékony baba. Nem látszik rajta semmi. Tudom, látni kellene a babát, de korábban Önnek írtam, ezért szeretnék kérni a véleményét, hogy milyenek ezek az eredmények, mire számíthatunk. Esetleg volt hasonló a praxisában? Mivel két hónap annyira messze van. Köszönettel: Ferenc

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a hydrocephalus témában

Kedves Ferenc! Nem tudom megmondani, pontosan mire számíthatnak, de a babát vizsgáló fejlődésneurológus véleménye szerint jelenleg a baba jól fejlődik. Az általa leírt státusz és az ultrahang azon leírása alapján, hogy (agy)állomány eltérés nincs, azt gondolom, hogy a baba egészségesen fejlődik, és minden remény megvan arra, hogy ez továbbra is így maradjon. Az ultrahangon leírt hydrocephalus (agyvizenyő) egy kialakult állapot, akkor válik veszélyessé, ha növekedni fog és összenyomja az agyállományt. Ezért kell a 2 hónapos kontroll- semmi más egyéb új információt ott nem fognak kapni, csak azt, hogy kell-e akkor műteni, vagy nem. Az érdemleges információt Önök a babától és gyermekorvosától, az anyukától és védőnőtől fogják megkapni. Érdemes az anyukának minden héten centiméterrel megmérni a fejkörfogatát a koponya legnagyobb helyén és felírni az adatokat. Ha a megmért körfogat az előző hetitől több mint 1 cm-el több, akkor azonnal szólni kell a gyermekorvosnak/gyermekneurológusnak/ idegsebésznek. Érdemes anyukának minden nap kitapintania a gyermek kutacsát. Ha feszesen kidomborodik, akkor is azonnal szólni kell a gyermekorvosnak/ gyermekneurológusnak/idegsebésznek. Nekem az a tapasztalatom, hogy az anyuka pontosabban meg tudja mondani, hogy a babája kutacsa feszes-e vagy nem, mint én vagy más gyermekneurológus, hiszen ő minden nap kitapintja a saját gyermeke kutacsát... Akkor is szólni kell a gyermekorvosnak/gyermekneurológusnak, ha a baba aluszékony, nehezen etethető, többször hány, súlygyarapodása megáll. Természetesen ennek lehet más oka is, de egy hydrocephalusos gyermeknél ilyenkor szükség van egy kontroll gyermekneurológiai vizsgálatra. A hydrocephalus legnagyobb szakmai tekintélye országunkban dr. Bognár László professzor, a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikájának a vezetője, aki megtartotta Budapesten a magánrendelését. Én tőle kérdezném meg, hogy kell-e műteni a babát, vagy nem. Vinni kell az ultrahang képét (a lelet nem elég! ). Az általa műtött vagy véleményezett hydrocephalusos babákból egészséges, jól tanuló fiatalok lesznek, de természetesen sok más idegsebész által véleményezett egészséges gondozottam is van. Mivel nem tudjuk, mi okozta a hydrocephalust, így nem zárható ki, hogy ugyanaz az ok nem okoz e más problémát- epilepsziát, egyéb kisebb/nagyobb betegséget, tanulási zavart. De egyelőre a leírtak alapján úgy tűnik, minden jól alakul- de ezért a véleményért természetes látatlanban semmilyen felelősséget nem vállalok. dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos

Kérdés: 2016. május 18., 20:46; Megválaszolva: 2016. május 21., 11:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú