• Stroke utáni rehabilitácuó kockázata

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Páromnak régóta magas a vérnyomása. Néhány hete stroke-ot kapott. Jelenleg rehabilitáción van, Állapota szépen javul, napról-napra egy kicsivel jobban mozognak a végtagjai. Az orvosok azt mondják, hogy az első félév a legfontosabb a rehabilitáció  szempontjából. De valahol azt hallottam, hogy az első félév végére az agy "elfáradhat" és előfordulhat, hogy az addig szépen javuló beteg teljesen lebénul vagy akár meg is hal. Szeretném megtudni, hogy ez igaz-e. Mekkora a kockázata ennek? És mit lehet tenni ellene?

        Lenne még néhány kérdésem amiket eddig nem mertünk megkérdezni a kezelőorvostól mivel elég intim kérdések. Stroke következtében kialakulhat-e merevedési zavar? Ha igen, akkor lehet-e kezelni és hogyan? Stroke-on áttesett beteg élhet-e szexszuális életet ugyanúgy mint a betegsége előtt? Mikor lehet elkezdeni a szexuális életet a stroke után és jelent-e ez veszélyt a betegre? Válaszait előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező!

        Az agy egy olyan precíziós szerkezet, mely annál jobban és pontosabban működik, minél jobban trenírozzák, használják. Elfáradni nem tud, ha a megfelelő energiabevitel biztosítva van számára. A rehabilitáció során nem tud "kiégni". Az vizsont előfordul, hogy a maradék "kapacitás" csak arra elég, hogy javuljanak a funkciók, de teljes javulás nem következik be. Ez a kkárosodás helyétől, kiterjedésétől függ elsősorban. Biztatniuk kell a Férjét, mert ha Ő is akarja, az önmagában "fél gyógyulás" stroke esetén. Kialakulhat sexualis zavar stroke után, de ez leggyakrabban a stroke utáni depressio tünete. Tilosnak semmiképpen sem tilos a sex stroke után, amenniyben a beteg is akarja. Ha merevedési probléma lép fel, akkor urológushoz kell fordulni. Manapság vannak már olyan szerek, melyek megfelelő esetben segíthetnek a kialkult merevedési zavaron.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-05 21:40:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 09:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: