• Folyadék- és elektrolitvesztéssel összefüggésben álló agykárosodás lehetősége

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Úr! A vascularis encephalopathiaval és az agykárosodás lehetőségével kapcsolatban szeretnék Öntől kérdezni még néhány dolgot. Amennyiben hirtelen történő, ugyanakkor több napon keresztül fennálló és jelentős mennyiségű víz-, illetve elektrolitvesztés következtében csökken a vértérfogat, és ennek velejárójaként az agyat tápláló erek is összeesnek, ezáltal azok nem tudnak elég vért és ezzel együtt oxigént, valamint tápanyagokat stb. szállítani az agyhoz (de ezzel párhuzamosan a sejtekből a szén-dioxid és az anyagcsere-végtermékek elszállítása sem működik megfelelő módon), akkor mindezen folyamatok eredményeként károsodhatnak-e maradandóan az agyterületek; továbbá kialakulhat-e, vagy súlyosbodhat-e a vascularis encephalopathia? Okozhat-e tartós és visszafordíthatatlan, vascularis encephalopathiaval is összefüggő agykárosodást a több napon keresztül alkalmazott drasztikus gyógyszeres vízhajtás, amelyhez azonban sem infúziós folyadékpótlás, sem elektrolitpótlás (Na+, K+ stb.) nem társult, és amelynek következtében a beteg majdnem kiszáradt, illetve éber, jól kooperáló, beszédképes állapotból egy teljesen zavart tudatállapotú, elkent beszédű, merev testtartású, meglassult és aluszékony állapotba került, valamint a nátrium szintje kevesebb, mint 48 óra alatt 133 mmol/l értékről 126 mmol/l értékre, 5 nap alatt pedig 122 mmol/l értékre; míg a kálium szintje 3,8 mmol/l értékről 3,3 mmol/l értékre esett? Infúziós kezelésekkel vissza lehet-e fordítani egy ilyen állapotba került beteg állapotát teljes mértékben több nap elteltével? Előre is köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: „egy aggódó gyermek"

        Dr. Fehér Gergely válasza a encephalopathia témában

        Kedves Kérdező! A felvetett kérdéseit korábban már megválaszoltam javarészt. Leírásából ítélve az érintett beteg kórházi osztályon fekszik. Találgatásokban nem bocsájtkoznék, érdemi válaszhoz szükségem lenne a kórelőzményre, a CT képre és a beteg vizsgálatára is. Célszerű a beteg kezelőorvosával egyeztetni erről. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely


        Dr. Fehér Gergely

        Dr. Fehér Gergely

        Kérdés: 2020. március 25., 14:39; Megválaszolva: 2020. március 25., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!