• lázgörcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kislányom február végén lesz 3 és fél éves, eddig 3 egyszerű lázgörcsön van túl. Az első 2018. februárban történt, 17 hónapos korában, 37,8 foknál (mire a kórházba értünk már 39 fok feletti láza volt), a második 2018. októberében 39 fokos láznál, majd a haradik 2019. augusztusában 40 fok feletti láznál. Mindhárom esetben felsőlégúti vírusfertőzést valószínűsítettek a görcs hátterében. A harmadik alkalommal eeg készült, megy nem mutatott eltérést. Ami nem hagy nyugodni az esetekkel kapcsolatban, az az, hogy a görcsök között majdnem napra pontosan ugyanannyi idő telt el (254 és 256 nap). A görcsök között többször volt beteg, előfordult 39 fog körüli láz, mely nem járt rohammal. Lehet ennek valami oka? Érdemes lenne emiatt komolyabban kivizsgálni gyermekemet? Nem tudom lehet-e köze ahhoz, hogy az első görcs előtt egy hónappal örökbe fogadtunk egy kiskutyát, akiről kiderült, hogy toxocara és giardia fertőzött (ezt a kórházban akkor jeleztem). Az első görcs után sokáig voltunk kórházban, több vérkép is készült, ebből az egyik eosinophilia gyanús volt, de a kontroll már nem mutatott eltérést, így a kórházban technikai okot gyanítottak az eltérés hátterében. A másik két görcs esetén sem volt emelkedett ez az érték (0,1% és 1,7%) Köszönöm válaszát!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a eclampsia témában

        Kedves Kérdező ! A csecsemőkori lázas eclampsia kiváltódása nem csak a láz magasságával, hanem rengeteg egyéb tényezővel is összefüggésben van.Szerencsére, az EEG is negatív volt.A 250 nap körüli ismétlődésnek felesleges jelentőséget tulajdonítani, ez véletlen.Nem tudom, hogy a kiskutya és a kisbaba között milyen kontaktus jött létre,de ennek semmiképpen nem tulajdonítanék jelentőséget. A csecsemőkori eclampsiák döntő része nem folytatódik gyermekkori illetve kamasz, vagy felnőttkori epilepsziában.Ezt a mindenkori történések döntik el, melyeket megjósolni nem lehet, specifikus védekezés sincs.A fokozott görcskészség a legtöbb esetben nyom nélkül elmúlik, ezért ne aggdalmaskodjanak. Persze fontos bármilyen fertőzés esetén a megfelelő lázcsillapítás,a leghatásosabb a hűtő borogatás. Minden jót kívánok. üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. január 20., 10:18; Megválaszolva: 2020. január 21., 18:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: