Nem alátámasztott Epilepszia

Tisztelt Doktornő A Feleségem 32 hetes terhesen váratlanul elájult (rohamot kapott) elözmények nélkül. Előtte pár perccel láttam rajta, hogy nem érzi jól magát, elindult a fürdőszoba felé, félúton megállt. Rohantam utána a szemei hátra fordultak a teste teljesen befeszült és nyál fojt a szájából. Ez kb. 10 perc volt mindennel egyben. Mire kiértek a mentők minden helyreállt, de nem emlékezett semmire. Másnap úgymond a helyi kórházban megismétlődött és átküldték a Megyeibe. Ott járt nála egy Neurológus és megvizsgálta nem talált semmit igy kért egy koponya MR-t, ami szintén negativ volt. Ettől függetlenül beállitott neki egy LEVIL nevü gyógyszert. Hozzá kell tennem, hogy ez a második terhesség és eddig sosem vot semmi gond. Igaz, hogy most nagyobb a Baba és szerintem jobban megviseli a feleségemet és még a rosszullét elötti héten dolgozott ahol szintén voltak gondok, amit szintén eléggé a lelkére vett. Ezen felülül kevés folyadékot iszik. Azóta, hogy a megyeiben van nem volt gond. Szeretném tudni ha az eredmények nem indokolják akkor szükséges e a gyógyszer?, nem-e lehetett a stressz, kevés folyadék esetleg nehezebb terhesség igy együttesen a kiváltó ok. Most már nem dolgozik kicsit megnyugodott jobban figyelek a folyadékra. Nem lehetett ez egyszeri rosszullét? GYógyszert szülés után 3 hónapig kellene még szednie és utána neurológiai vizsgálat. Még esetleg annyit, hogy mennyire befolyásolja a gyógyszer a babát és majd lehet ez mellet szoptatni? . Válaszát elöre is köszönöm. Egy aggódó férj, apa

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Eclampsia témában

Kedves Kérdező! A terhesség alatt jelentkező epilepszia, úgynevezett eclampsia, kezelés nélkül mind az anyára, mind a babára nézve súlyos kimenetelű lehet, ezért a gyógyszeres kezelés ebben az esetben jóval kisebb kockázatot jelent, mint ha a tüneteknek nem tulajdonítanak jelentőséget. Kezelés nélkül a roham bármikor megismétlődhet. Az epilepsziának MRI jele nincs, ezzel csak az egyéb felmerülő okokat lehet kizárni. Ebben az esetben nem az eredmények, hanem maga a lezajlott rosszullét bizonyító erejű. A LEVIL nevű szer az egyik leghatásosabb gyógyszer, mellékhatásai igen ritkák, a szoptatást nem akadályozza. A problémamentes szülés érdekében a gyógyszeres kezelés mellett próbáljanak stresszmentes, egészséges környezetben várni a baba érkezését, és betartani az orvosi utasításokat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2016. október 30.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Lázgörcs
Tisztelt Doktornő! Kislányom február végén lesz 3 és fél éves, eddig 3 egyszerű lázgörcsön van túl. Az első 2018. februárban történt, 17 hónapos korában,...
Terhességi magas vérnyomás
Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 23 hetes terhes vagyok második babámmal. Első szülésem császárral történt a 40. héten jelentkező praeeclamsia (valamint nagy...
Éjszakai kézzsibbadás
Pots vagy orthosztatikus hipotenzió
Fejfájás egy hónapja
Vascularis laesiok