• Agytrözsi stroke

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő/doktor úr! 2019. 01.06.-án mentőt hívtam, édesapám ugyanis erősen szédült, hányingere volt, de nem hányt, fájt a feje, és állandó magas vérnyomása volt. (170 Hgmm), vércukor: 8-12 mmol/l között. Agykoponya CT vizsgálatot végeztek, amelyről a következőt írták: "Középállású, mérs. tágabb kamrarendszer. Mérs. tágabb külső liqourterek. Friss ischemia, vérzés nem látható. A törzsdúcok régiójában mko. lacunaris laesiok detectálhatók. A középvonal megtartott." Hazaküldték. 2019. Március 17.-én vasárnap egész nap hányt, erősen szédült, ülve bal oldalra dőlt. Mentőt hívtam, a mentőben több alkalommal hányt. Kórelőzmény: hypertonia, diabetes mellitus. Koponya CT, CTA történt, friss ischaemia, vérzés nem ábrázolódott, kontrasztanyag adását követően az arteria basilaris elzáródása látszott. Koponya CT vérzést nem igazolt. Systemás thrombolysist kezdtek. 8 mg Actilyse-t kapott intravénásan. Majd 72 mg-ot egy óra alatt perfúzióban. Thrombolyzis alatt vérnyomása 150-180 Hgmm systolés érték között mozgott. Neurológiai statusa romlott, bal felső végtagja csaknem plegiás, bal alsó végtagban súlyos paresis volt észlelhető, bal oldalon Babinski jel alakult. Aluszékony maradt, de könnyen ébreszthető, felültetve balra dőlt. Osztályra szállítás közben kontroll koponya CT vizsgálat is történt, vérzés nem igazolódott. Felvételi status: P: 78/min. reguláris, RR: 185/89 Hgmm. Belgyógyászatilag: kissé anaemiás küllemű. Neurológiailag: tarkó szabad. Diplopiat nem jelez, jobbra irányuló II° horisonto-rotatoros nystagmus. Bal oldali centralis facialis paresis. Dysarthrias, nyelészavar nincs. Mindkét felső végtagon közepesen élénk, egyenlő saját reflexek. Ko. kp. élénk patella és Achilles reflex. Bal oldalon Babinski jel. Bal felső végtag csaknem plegias. Könyökben észlelhető igen minimális felxio. Bal alsó végtagban súlyos paresis. Az epikrízist külön küldöm.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a sroke témában

        Kedves Kérdező ! Válaszomat a második levelére küldöm.


        Kérdés: 2019. június 14., 19:44; Megválaszolva: 2019. június 16., 07:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő ! Tavaj, 2018 Május 28.-án reggel előjött egy roham ,mentővel korházba szállítottak és ott újjabb roham jött rám. 4 napig kórházban ápoltak és azt állapították meg , hogy epilepsziás rohamom volt. Utána haza...
        Tisztelt Doktornő! Május elején egy pár napig tartó megerőltető fizikai munka után jöttek elő a tüneteim. Nem szoktam egyáltalán mozogni, ülőmunkát folytatok és akkor nagyon kihajtottam magam, de ezen kívül is eléggé stresszes életet...