Meningeoma

Tisztelt Doktornő! 4 éves korom óta epilepsziás beteg vagyok, és december közepén volt egy nagy rohamom is. Ez miatt januárban kórházba is kerültem, ahol egy CT vizsgálat után meningeomát észlektek. A CT vizsgálatát leírom: A külső és a belső liquorterek tágassága normális. Intracinlalisan kóros denzitáseltérés nem észlelhető. A craniocervicalis átmenet szabályos.Jobb oldalon parietalisan a convexitason 5mm meszes képlet figyelhető meg, mely elmeszesedett meningeomának tartható. A koponya - csontokon egyebekben kóros nem észlelhető. Elnézést, ha valamit rosszul írtam, de halványan van legépelve! Tüneteim: görcsös fejfájás, ami előtte nem volt és szinte minden napos hányinger.Újabban szédülés, nagyfokú fáradtság, gyengeség is jellemző. Voltam idegsebészeten, ahol kinevettek, hogy miért mentem oda? Szüleim, nagyszüleim, sőt dédmamám is rákos, daganatos volt.Édesanyám agydaganatban halt meg.Én hiszek az idegsebésznek, hogy most még tokos és jó indulatú a dagantom, de félek, hogy egyszer és már későn veszik észre, hogy rossz indulatú lett. Kérdésem az lenne, hogy a tokos meningeomát el lehet e távolítani, mert én nem barátkoztam meg a gondolattal, hogy a fejemben van egy daganat. Válaszát előre is köszönöm szépen. Tisztelettel: Emese.

Dr. Kerekes Éva válasza meningeoma témában

Tisztelt érdeklődő!

biztos el lehetne távolítani, de nem fogják, mert nem szükséges, nem okoz semmi problémát (a panaszait nem a meningeoma, hanem a szorongás okozza, vagy más betegség) . Az ön teljesen laikus kérelmére nem fogják az idegsebészek kitenni Önt annak, hogy megnyissák a koponyáját, belevigyék egy súlyos vérveszteség, agyvérzés vagy agyi tályog kockázatába- indokolatlanul. A meningeoma műtétek nagy vérveszteséggel járnak. Javasolnám, hogy egyszer nézzen végig legalább videón egy agyműtétet- hátha akkor belátja, hogy enyhén szólva nem túl okos dolog ilyesmit erőltetni... A meningeoma nem fog elrákosodni soha. Az előfordul, hogy növekszik és fontos dolgokat nyom az agyban, ekkor műtik meg vagy kezelik gammakéssel. De rákos nem lesz.

Ha a daganat iránti félelem annyira elhatalmasodott Ön felett, hogy ilyen mazochista dolgokat szeretne, feltétlenül érdemes pszichiaterhez fordulni. Nem tudom, ki javasolta önnek a Seduxen szedését, talán még az epilepszia miatt, de ennél korszerűbb gyógyszerek is vannak, amik enyhíteni fogják a szenvedését.

Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy egy apró jóindulatú elváltozás van az agyburkán, és élni az életet, tenni a dolgát, és eljárni a szükséges rákszűrésekre és kontroll vizsgálatokra. A meningeoma sokkal kisebb gond, mint az epilepszia. A döntéseket pedig bízza a szakemberekre.

Kérdés: 2016. április 13., 12:41; Megválaszolva: 2016. április 14., 21:32

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Jó helyen vagyok?
T Doktornő! Szeptemberben a CT /véletnül/1, 5 cm tentoreális meningeomat mutatott ki a jobb fül mögött. A bal kulcs csont árkában zsirszaporulat...
MR eredmény
Kedves Doktornő! Kb. 2 hete a fejemre esett egy cső, és utána 1 hét múlva voltam CT-n és MR-en, és az eredmény alapján a baleset következtében...
Műtét utáni gyógyszerszedés
Tisztelt DoktorNő! Ezév jan.utolsó napján minden előzménytől mentes, epilepsziás nagyroham zajlott le nálam otthonomban. AzMR vizsgálat 3 db...
újabb daganat?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Anyukámnak 2013-ban volt egy agyi meningeoma műtétje. A beavatkozás után volt kontroll vizsgálaton, illetve MRI vizsgálaton....
Műthető-e a meningeoma?
Egy éjszaka szívleállás miatt rosszul lett és újra kellett éleszteni a húgom férjét. Kb.50 percig élesztették újra és nagyon sokszor ütötték...