SM vagy jelzavar

Üdvözlöm Doktornő! Másfél évvel ezelőtt kezdődött panaszom jobb lábam zsibbadása nagy lábujjtól kezdődően egészen bordáim aljáig. Akkor készült egy MR külföldön és azt mondták kisebb fajta protusiom van a lumbális szakaszon az okozza. Gyógytornával nem múlt ezért újra kivizsgáltattam magam, és készült a háti gerincről is felvétel. Ami ezt mutatta: A Th.V.-VI. rés szintjében a durazsák a ventrál felé húzott, a myelon vastagsága megtartott, belsejében kb 7 mm hosszú, 1-2 mm átmérőjű T2 hyperintenz jelzavar látható. Kontrasztanyag adása után a durazsák és a csigolyatestek között keskeny lap szerinti halmozás alakult ki. Térfoglalás sem intramedullarisan, sem a gerinccsatornában nem különül el. Egyebütt a myelon jelintenzitása normális. Ezután készült koponya MR, ami gócmentes volt. VEP negatív, BAEP minimális j.o.-i-es hullám megnyúlás, SEP: kétoldali gv-i működészavart jelzett. Kaptam rá 3 nap szteroidlökést, viszont lassan fokozatosan egyre rosszabbodik az állapotom. Jobb lábam zsibbadása átment érzéketlenné, viszont jól működik és erős, de a bal elkezdett gyengülni és ügyetlenné válni. Hirtelen jövő vizelési ingerrel, megtartási és indítási problémával. Ami fél, egy éve van de egyre rosszabb. Egy hónapja újabb háti MR történ: a korábban Th.V-VI. szintben észlelt myelopathia helyének megfelelően a gerincvelő jelenleg keskenyebb, belsejében körülírt jelzavar nem azonosítható. A durazsák jelenleg is a ventrál felé húzott, itt a durazsák ventrális oldalán keskeny lap szerinti halmozás változatlanul megfigyelhető. Egyebütt sem cervicalisan, sem a háti szakaszon nem észlelhető a gerincvelőben körülírt kóros jelzavar. Viszont a tünetek nemhogy megvannak, hanem súlyosbodnak. Főleg reggel ébredéskor, erős hátfájás ezen a szakaszon és görcsös rángás hasi szakasztól lefele térd alatti szakaszig. Olyan, mint egy gyenge áramütés csak tompább. A reggeli hátfájás már sok éve megvan de egy reggeli zuhanyra vagy tornára kibirhatóan enyhült. A kérdésem az lenne, hogy esetleg mivel reggelre erősödnek nagyon ezek a tünetek a gerinc localis vérellátásában keresendő talán a hiba, vagy ez a durazsák letapadása okozhat magában ilyen tünetet? Idegsebész látta és azt mondta idegsebészeti teendő nincs. Köszönöm és várom válaszát hacsak irány-adólag is tudna segíteni.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Gv betegségek témában

Kedves Kérdező!

A kivizsgálása során mind képalkotó MRI, mind elektrofiziológia vizsgálatok történtek, melyek során daganat, egyéb térfoglaló folyamat kizárható volt.Bár a szenzoros kiváltott válasz némi gerincvelői működészavart igazolt, biztonság okáért kapott szteroidot, nem biztos diagnózis alapján. A kontroll MRI vizsgálat bizonyos fokban javult is, a fokozott jelintenzitású góc eltűnt. Ami látszik, az lényegében nem kórjelző.Ha a gv. vérellátása hiányos lenne, ez mindenképpen súlyosabb tünetekkel járna és az MRI felvételen is egyértelmű jelet adna.

Az azóta kialakult panaszai is döntően szubjektívek, hiszen a mozgató rendszer, izomerő, koordináció megfelelően működnek, fizikai behatásra, pl. reggeli zuhany, javulnak is.Ennek alapján egyelőre mozgásszervi tünetként kezelném.Természetesen folyamatosan szükséges lenne neurológiai vizsgálatra, főleg a fizikális tünetekre helyezve a hangsúlyt. Agyidegek, látás, végtag izomerő, reflexek, egyensúlyzavar, minden, amit panaszol, jelentkezik e objektív tünet.Remélhetőleg hamarosan lesz konkrét diagnózis, ami után célzottan lehet kezelni a panaszait. Addig pedig Milgamma, gyógytorna, pozitív gondolkodás.Lehet, hogy a panaszok funkcionális eredetűek, átmenetiek, és pihenés, kiegyensúlyozott, stresszmentes életmód mellett teljesen megszűnhetnek.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. december 10., 23:36; Megválaszolva: 2015. december 12., 06:23
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyógyszerek szedése, vérnyomás
Agykamra tágulat
Nyomás érzet
Étkezés után vérnyomás esés?
MR eredmeny