• kóros pislogás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! Nagymamám kóros pislogása miatt fordulok Önhöz segítségért. Nagymamám 75 éves és kb másfél éve jelentkezett nála pislogási kényszer, ami a reggeli órákban gyakoribb, az esti órákra pedig már elfárad a szeme, és ég is neki olyankor. Az utóbbi pár hónapban pedig több alkalommal is volt kötőhártya-gyulladása, és állandósult a piros, vérágas, váladékozó, csípás szem is. 5 illetve 3 éve műtötték bal majd jobb szemét szürkehályog miatt, amik azonban jól is sikerültek. A tünetek a második műtét után 1-1, 5 évvel jelentkeztek. Szüleim több orvosnál, és szakrendelésen megfordultak vele, de hatásos gyógyszert, illetve kezelést sehol nem kapott. Ideggyógyászaton végzett vizsgálatai eredménye: gerinc fiziologiás görbületei megtartottak, felette ütögetésre érzékenységet jelez, paravertebralisan is, Romberg helyzetben iránymeghatározás nélkül bizonytalan.Ekkor kapott Tiapridalt. Koponya CT eredménye: tágabb felszíni liquorterek, a carotis-syphonokban meszesedések. Mérs. atrophia, arteriosclerosis látható. Ekkor kapott Rivotrilt (0, 5 mg), amit egy éven keresztül kellett volna szedenie, de nem bírta, mert állandó szédelgést, váltott ki nála. Szemészeten írtak fel Refresh cseppet (szükség szerint). Majd a neurológiai eredmények pedig: neurol statusban ko. blepharospasmus, egyebütt dystónia nincs. neurológiai eltérés nem látszik.mérsékelt anxietas. És még annyit hozzátennék, hogy hajolás esetén(pl kapálás vagy egyéb kerti munka során) egyáltalán nincs tünet. Ezek után azzal szummázták az orvosok az esetet, hogy több mint valószínű, hogy lelki eredetű ez a betegség, és valószínűleg a sokévi stressz váltotta ki. Remélem, Ön tud okosabb véleményt mondani, és előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Kalóczkai Andrea válasza a tic témában

        Kedves Kérdező! A nagymama betegsége mögött valóban állhat pszichés probléma is, akár szorongás, akár kényszeres működési mód is. Lehet azonban, hogy helyi izombetegségről van szó. Kereshetnek további segitséget magasabb intézményekben, pl az egyetemi neurológiai klinikák ambulanciáján.


        Dr. Kalóczkai Andrea
        Ideg- és lélekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Kalóczkai Andrea

        Kérdés: 2012. február 20., 16:33; Megválaszolva: 2012. február 23., 01:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: