Mi az a köhögési tic?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Tünetként elhúzódó, száraz, krákogó, köhintő jellegű, a környezetet roppant módon zavaró, idegesítő köhögés jelentkezik, amely kizárólag éber állapotban figyelhető meg, elalvás után megszűnik.

A betegségnek mindig felvetődik a lehetősége, ha a köhögés jellege kizárólagosan krákogás, vagy köhintés. Ha a gyermek testi betegség miatt köhög, akkor a krákogás vagy köhintés mellett minden esetben hallani „klasszikus” köhögési rohamokat.

Lehetnek különbségek az éjszaka és nappal hallott köhögésben mind mennyiségileg, mind minőségileg (száraz vagy hurutos), de olyan, elhúzódó, ráadásul csak köhintő jellegű köhögés, ami csak ébren lévő gyermektől hallható, az a tic-re jellemző.

A köhögési tic oka

A gyermek valamilyen belső feszültséget okozó állapot során a köhögéshez, mint valamilyen kényszercselekvéshez, tudat alatt feszültségoldó szerepet kapcsol.

Mit tehetnek a szülők?

Az elsődleges teendő megkeresni az okát, hogy mi okozza a gyermekben a belső feszültséget (családi konfliktus, kistestvér érkezése, közösségbe kerülés stb.), és megpróbálni azt feloldani. Ha nem sikerül családon, közösségen belül, akkor pszichológusi segítséggel.

Egy dolgot nem szabad azonban, bármennyire is nehéz megállni: állandóan rászólni a gyermekre, hogy hagyd már abba! Ez ugyanis csak fokozza a feszültségét, és elhúzza a panaszok időtartamát, melyek pár hét, hónap alatt maguktól meg szoktak szűnni.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.