Kronikus derekfajdalom

Kedves Doktorno! Segitseget szeretnem kerni MRI eredmeny ertekelesevel kapcsolatosan. Kronikus derekfajdalommal elek mar evek ota. Mivel kulfoldon elek, igy szakorvoshoz nehezebben jutok el, mint Magyarorszagon, de legutobb otthon MRI felvetel keszult, aminek az ertekeleset idemasolom Onnek. A kerdesem az lenne, hogy kell-e ezzel az MRI lelettel szakorvoshoz fordulnom, ha igen, milyenhez; lehet-e/kell-e muteni, illetve milyen modon lehetne a fajdalmat csillapitani, esetleg megszuntetni, mire szamitsak a jovoben. A folyamatos, eveken keresztuli fajdalomcsillapito szedese nem lenne jo, nem is igazan segit. Koszonom szepen a valaszat elore is! Krivan Emese Az ertekeles: "Lumbalis gerinc MRI: Sagittalis T2, T1 és STIR valamint coronalis és axiális T2 súlyozott felvételek készültek. Klinikai információ: Krónikus fájdalom miatt kéri a vizsgálatát. Radiológiai lelet: A lumbalis lordosis kiegyenesedett. A csigolyák alakja és szerkezete ép. A LV csigolya felső fedőlemezén keresztül Schmorl hernia nyomul, mely körül kis oedema is megfigyelhető. A LIII-IV csigolyák egymás felé néző felszíneinek dorsalis jobb oldali peremszéle alatt kis oedema figyelhető meg. A LIII porckorongban a középvonalban kis anulus fissura látható. A LIV porckorong minimális körkörös előboltosulást mutat, mely a gyökcsatornát egyik oldalon sem szűkíti és a kilépő ideggyököket nem comprimálja. A LV porckorong jobbra mutat széles alapú, de kis protrusiot, mely a neuroforament szűkíti és a kilépő ideggyököt eléri (de nem comprimálja) . A leszálló SI gyökök szabadok. A kisízületek részéről mimimális arthrosis látható. A canalis spinalis nem szűkebb. A conus normális jeladású. Vélemény: Hernia disci LV l.d. gyöki compressio nélkül."

Dr. Puskás Réka válasza Ágyéki gerinc MR témában

Kedves Kérdező!

Az MR lelet alapján nem kell operálni a gerincét. Vannak porckorong kiboltosulások és sérv kezdemények, de ezeket nem kell operálni.

Ami a krónikus derékfájdalommal gyakrabban összefügg és az MR leletén olvasható, azok a kis csontoedemák, amik az L III-IV-V csigolyákban láthatók. Ezek ugyanis instabilitásra utalnak, és fájdalommal is járnak.

Magam néhány hét gyulladáscsökkentő szedést és gyulladáscsökkentő krémes kezelést szoktam javasolni, illetve fizikai terheléshez gerincfűzőt adni, emellett pedig stabilizáló tréninget írni elő a betegnek. Ez a gyakorlatban az ágyéki gerinc stabilizáló gyógytornáját jelenti, amit gyógytornász vezetésével a legjobb végezni. Ha külföldön él, helyben is találhat gyógytornászt vagy magyar nyelven online is kérhet tanácsot gyógytornásztól. Lassú javulásra, akár 2 évig is tartó rehabilitációra számítson.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. november 12., 19:51; Megválaszolva: 2021. november 16., 20:04
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Mr lelet értelmezése
A lumbalis lordosis csökkent. TH-L átmenet ében jobbra convex az alsó lumbalis szakaszon balra convex scoliosis alakult ki. A csigolyatestek magassága...
Gerinc MR felvétel értékelése
Tisztelt Cím! A csatolt MRI felvételről szeretnék bővebb információt, javasolt terápiát megkérdezni.
Sportsérülés után 5 hónappal sem...
Tisztelt Doktornő! Fél évvel ezelőtt edzőtermi súlyzós edzés közben kicsit meghúztam a derekamat, plusz súllyal végzett hiperajlítás közben....
Lelet magyarázat
Üdv. Szeretném a véleményét kikérni egy lelettel kapcsolatban. Edesanyám már 3 orvosnál járt de konkrétan nem mondtak semmit. Jelenleg.....
Bővebben írok.
Jó napot kívánok. Köszönöm a válaszát.Most nem dióhéjban bővebben írok.52 éves kb.170 kb,80 férfi vagyok.Március elején a jobb lábamnál...