• diszharmonikus hátgerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Mostanában gyakran fájt a hátam és éjszaka a bal karom zsibbad ezért mentem el orvoshoz A következő leletet kaptam a röntgenen: Nyaki gerinc íve kyphoticus. A CI ívén Foramen arcuale van. A rések kisizületek megtartottak,.Nyaki Borda nincs. A háti kyphosys fokozott.Enyhe S alakú scoliosis.Diszkrét spondílophyta képzősés látható. Kérsésem az lenne hogy ez mit jelent? (ez azon kívül amit az orvosm mondott hogy diszharmónikus a gerincem) Mennyire kóros illetve nem kóros Mivel tudok rajta leginkább javítani? megszüntethető e? Kb másgél éve futok, ezt az orvos nem javasolta viszon nem szeretném abbahagyni mert szeretem és a napi stresszt nagyon jól levezeti. Folytathatom a futást, mit javasol? Köszönöm,

        Dr. Németh Ágnes válasza a mozgásszervi probléma témában

        Kedves Kérdező! A röntgenen leírt elváltozások arra utalnak, hogy a gerinc íve oldal irányba eltér a normálistól (scoliosis). Emellett a fiziológiásan észlelhető nyaki homorulat egy domború ívbe ment át, valamint a háton egyébként is meglévő domborulatnak az íve fokozódott. Emellett a gerinc degeneratív eltéréseire jellemző spondylophita képződés is jelen van. Ezen eltérések okozhatják a panaszait, mind a háti fájdalmakat, mind a kar zsibbadását. A gerincferdüléses megbetegedéseknél inkább a rendszeresen végzett speciális gyógytornát, illetve az úszást szoktuk ajánlani. Az úszásformák közül a legjobb a hátúszás, illetve a mellúszásnak az a formája, melynél a fej csak a légvételnél emelkedik ki a vízből. Az úszás és futás sok közös tulajdonsággal rendelkezik, ugyanis mind a kettő jó erőnlétet és állóképességet igényel. Egy megfelelő tempójú úszás ugyanúgy jótékony hatású lehet a mindennapi stressznek a levezetésében, mint a futás. Amennyiben a futást semmiképpen sem szeretné abbahagyni, úgy mindenképpen a lassú kocogást javasolnám és mindezt csak addig, amíg panaszt nem okoz.


        Dr. Németh Ágnes, reumatológus
        Reumatológus Itt kérdezhet

        Dr. Németh Ágnes

        Kérdés: 2012. február 06., 13:13; Megválaszolva: 2012. február 09., 20:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: